вівторок, 26 жовтня 2021 р.

Атланти в бізнесі та в коханні


Айн Ренд «Атлант розправив плечі». Частина перша. «Несуперечність». – Київ:  «Наш формат», 2017

Біографія випускниці Санкт-Петербурзького державного університету Аліси Зіновіївни Розенбаум сама достойна художнього твору. Народилася в Росїї, емігрувала до США в 1926 році. За псевдонім взяла назву печатної машинки, на якій друкувала свої сценарії. Працювала помічницею режисера в Голлівуді, писала для нього і для Бродвея. 

Стала засновницею такої філософської системи, як об’єктивізм.

Над романом «Атлант розправив плечі» Айн Ренд працювала дванадцять років. 

Цей роман дуже популярний в усьому світі, особливо в США. Він поєднує в собі  антиутопічний, філософський, романтичний та науково-фантастичний жанри і складається з трьох частин. 

Сьогодні поговоримо про частину першу «Несуперечність».

Даґні Таґґарт росла працьовитою та розумною дівчинкою на відміну від свого брата.  Коли їй буле лише дев'ять років, вона пообіцяла собі, що буде керувати залізницею.  Ще дитиною вона крутилася біля колій та паровозних депо. Спадкоємниця родинної залізниці  Таґґартів схилялася перед наукою, людською майстерністю, завдяки яким усе працювало, але була впевнена, що зможе зробити підприємство кращим. 

У п'ятнадцять до неї вперше дійшло, що жінки не керують залізницями і люди можуть не зрозуміти її пориву. 

- Під три чорти!— вирішила Даґні, і цей сумнів більше її не допікав. 

Незважаючи на походження, фінансову стабільність, які були їй гарантовані від народження, вона почала працювати ще в шістнадцять років в «Таґґарт Трансконтиненталь» диспетчером невеличкої станції в нічні зміни. А зранку бігла в інженерний коледж на навчання. Їй було двадцять дев’ять, коли помер їх батько. Завдяки вашингтонським контактам, президентом залізниці став її брат Джеймс Таґґарт, і надалі він надзвичайно майстерно здобував прихильність влади. Старі працівники його ненавиділи, а справжньою послідовницею батькової залізниці вважали Даґні, тому що на виробництві розумілася саме вона, розумна молода жінка, яка пройшла всі щаблі підприємства…

Генк Ріарден. Десять років його життя пішло на виготовлення ріарден-металу. Він був вимушений  за рішенням країни, умовно кажучи, «все віддати та поділити».

Елліс Ваятт створив промисловий рай. 

- Хто там казав, що потребує точки опори? – мовив Елліс Ваятт. – Дайте мені право безперешкодного руху, і я покажу їм, як перевернути Землю! 

Фрациско д’Анконія – і гордість свого професора, і найбільше розчарування його. Чому? А ще в двадцять три роки він отримав величезний спадок і став мідним королем.

Айн Ренд робить сюжетне сальто назад, і читачу відкриваються дитячі та юнацькі роки героїв, перше кохання…

Генк Ріарден, Елліс Ваятт, Даґні Таґґарт. Шляхи героїв роману перетинаються, вони об'єднують свої зусилля заради загальної справи, благополуччя США, але суспільство вважає, що великі магнати тільки збагачуються. За таких умов вони мають боротися за власні принципи та зберегти справи, в які вклали труд та роки життя декілька поколінь. Атланти розправляють плечі!

І ще важливе питання: хто такий Джон Голт?

Якщо вас зацікавив цей роман, ви можете взяти його у відділі абонемента.

 Олена Мазур, бібліотекар відділу абонемента.


Немає коментарів:

Дописати коментар