середу, 13 жовтня 2021 р.

Ідеї для статей бібліотечних блогів

Не секрет, що блог – однин з найбільш простих способів над залученням нових відвідувачів сайту та, в деяких випадках, нових читачів бібліотеки. Концентруючись на веденні блогу, бібліотеки отримують можливість використовувати його як потужний маркетинговий інструмент, спрямований на отримання нових читачів.  Якісний блог не просто привертає увагу до роботи бібліотеки, він допомагає  показати відвідувачам та колегам, чим ви відрізняєтесь від інших.



Щоправда, після того як ви зважитесь запустити блог бібліотеки, у вас виникне питання – а що ж, власне, писати?

Ми вирішили допомогти вам і склали список із ідей для публікацій на блозі, які допоможуть вам підвищити відвідуваність та привернути увагу потенційних читачів.

Аудиторія

Перш за все, визначте для кого ви наповнюєте блог. Це можуть бути: бібліотечні фахівці, потенційні читачі, працівники видавництв чи письменники. Для кожної аудиторії актуальними будуть різні теми. Як варіант, можна об’єднати всі напрямки та «розбити» блог на рубрики. Таким чином можна залучити більшу кількість читачів блогу, але потрібно пам’ятати, що для кожної із категорій аудиторії є свої нюанси.

Тенденції та тренди

Продемонструйте свій авторитет і професіоналізм шляхом обговорення тенденцій у бібліотечній галузі. Думаєте, це очевидні речі? Даремно! Те, що вам здається елементарним, для інших може виявитись справжнім відкриттям.

Підгляньте у інших

Вивчення блогів, форумів та спільнот інших книгозбірень може стати справжнім джерелом натхнення і підказати безліч ідей для статей. Зверніть увагу на найбільш популярні та обговорювані статті. Варто взяти до уваги тематику тих статей, а не копіювати їх.

Підготуйте глосарій

Люди, які не мають бібліотечної освіти розуміють нас – бібліотекарів через слово… Зробіть статтю у вигляді добірки основних термінів, які ви використовуєте.

Памятайте, якщо блог направлений на звичайну аудиторію, не на спеціалістів, то використовувати бібліотечну термінологію буде не доречним.

Факти або статистика

Навіть якщо ви напишете статтю «10 фактів про бібліотеки, які вас здивують», все одно, люди таке люблять, а цифри завжди виглядають цікаво. Тільки потрібно пам’ятати, що інформація має бути достовірною.

Організуйте опитування

Наприклад,  запитайте у читачів блогу їхню думку про якусь із послуг бібліотеки, чи потребу у новій. Це допоможе не лише «розшивилити» читачів блогу, а й дізнатись напрямок куди бібліотеці рухатись далі.

Огляд книг

Що може бути більш актуальним для бібліотечного блогу чим книги? Тільки ті книги, які вразили вас! Не варто передруковувати анотацію книги та надіятись, що така стаття когось позитивно вразить. Відгук має бути, дійсно цікавим.

Створіть серію статей

Можна взяти одну досить велику тему і заглибитись в неї. Створіть серію публікацій, що виходитимуть, наприклад, раз на місяць. Це гарний спосіб стимулювати випадкових читачів повертатись до цієї теми знов і знов.

Опитування серед лідерів галузі або відомих людей

Старий, добрий формат статті у вигляді добірки думок, порад і рекомендацій щодо певної теми. Не забудьте попросити кожного із респондентів згадати цю публікацію на своїх сторінках у соцмережах.

Реальне життя

Розкажіть про будні своїх колег. Можна поділитись особливостями організації робочих процесів, унікальними методиками, які дозволяють вирішувати ті чи інші завдання. Зруйнуйте міфи про бібліотеки та бібліотекарок чи … бібліотекарів. І в кінці кінців, посміхніться та напишіть цікаву смішну історію з життя, зберіть найцікавіші смішні питання або звернення відвідувачів.

Перечитайте коментарі

Якщо якась стаття в вашому блозі викликає особливо активне обговорення, проаналізуйте питання, пошукайте цікаві думки та ідеї. Іноді в коментарях можна знайти прекрасні теми для статей, про які ви самі не здогадалися б.

Створіть список

Чого завгодно – посилань, картинок, назв заходів чи якихось комп’ютерних програм. Бібліотекарі навчаються постійно і це завжди їх зацікавить.

Напишіть інструкцію

Щодо вирішення певного завдання або в стилі «як зробити щось…». Це актуально як щодо складних, так і простих речей, адже люди завжди хочуть переконатись, що роблять все правильно. У випадках із працівниками бібліотек, можна зробити інструкції по заповненню звітності. Чим більш детальна інструкція, тим більше шансів, що вона приверне  нових читачів блогу.

Публікуйте огляди

Звичайно огляди літератури роблять всі бібліотеки, але й тут є декілька рекомендацій: проста та зрозуміла мова, актуальна тема, величина огляду та формат викладення інформації (далеко не завжди це має бути текст із фотограцією книги). Огляди можна робити: текстові, відеоогляди, аудіогляди, презентації та інші, на що вистачить фантазії.

Зробіть застереження

Якщо списки переваг, оглядів та інструкцій вже всім приїлися і сприймаються як реклама, то варто звернути увагу на списки того, що робити не потрібно. Нас завжди ваблять заборони.

Наповнюючи блог пам’ятайте! Хороші відгуки та дописи – кращі будь-якої реклами. Цього можна досягти за допомогою регулярності та міксу із цікавих публікацій. Крім цього, блоги створені для спілкування, тому розвивайтесь, пишіть статті та спілкуйтесь із іншими блогерами.

Гапіченко Наталія


Немає коментарів:

Дописати коментар