четвер, 21 жовтня 2021 р.

Профілактика йододефіциту – турбота про своє здоров’я

21 жовтня – Всесвітній день йододефіциту. Проблема йододефіциту є глобальною для населення усіх континентів. Це одне з найбільш поширених у всьому світі захворювань неінфекційного характеру. Недостатність йоду в навколишньому середовищі відчувають близько 70% населення України. Йодний дефіцит є загрозою соціально-економічному розвитку країни.
Серед мікроелементів, необхідних для організму, йод посідає найважливіше місце. Йододефіцит може призводити до розвитку патологій щитоподібної залози та розумових розладів різного ступеня тяжкості. За його нестачі уповільнюється ріст, швидко настає втома, погіршується пам'ять, і як наслідок - успішність у навчанні. Нестача йоду спричиняє апатію, погіршення репродуктивного здоров’я молоді, зниження народжуваності в регіоні. Тому йододефіцит є державною проблемою, розв'язання якої допоможе зберегти економічний розвиток країни.
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі людини є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. А також до щоденного раціону слід включати продукти багаті йодом: морепродукти, білу рибу, овочі, фрукти, горіхи.
За здоров’ям потрібно слідкувати, про нього треба піклуватися з ранніх років, тому що профілактика завжди була і буде дешевшою, ніж лікування.

Оксана Завіна, завідувачка відділу документів
з питань медицини та охорони здоров’я

Немає коментарів:

Дописати коментар