вівторок, 28 липня 2020 р.

Дев’ятнадцята намистинка. Колекція Чижевського – що це?

Чижевський, Дмитро Іванович (український вчений-славіст, філософ та громадський діяч, член Української Центральної Ради, роки життя: 4.04.1894 - 18.04.1977.
Наш земляк з Олександрії, чиїм ім’ям названо найбільшу книгозбірню регіону. Трагічні події початку ХХ століття змушують його назавжди залишити батьківщину. Але це не стало на заваді його багатогранній діяльності та неабиякому таланту дослідника.
Про Дмитра Чижевського – всесвітньо відомого вченого – донедавна мало хто знав на його батьківщині. Та часи змінюються, і Дмитро Чижевський повертається  своїми працями, а також власним іменем на стінах бібліотек – Олександрійської та обласної. На сторінках нашого сайту ви знайдете наш бібліотечний внесок  в справу вшанування науковця-земляка.
Одна з частин цього внеску – електронна база даних (ЕБД) «Колекція Чижевського», до якої внесено назви книг та журналів з особистої бібліотеки вченого, які нині зберігаються в Кропивницькому, у бібліотеці його імені. На нашому сайті ви знайдете інформацію про те, як  і хто був причетний до того, щоб ці скарби у нас з’явились. А ми маємо практично опанувати шлях пошуку у цій ЕБД і скласти враження про неї.
Оскільки Дмитро Іванович  був людиною з енциклопедичними знаннями, у його бібліотеці були книги з різних напрямків кількома мовами, що відобразилось і в тій частині книжкової колекції, яка зберігається у стінах нашої книгозбірні. Раджу скористатись ключовими словами для пошуку:  література, журнал, філософія, славістика, наука. І ви в цьому переконаєтесь. Ну, і якщо знаєте англійську, або польську спробуйте також ввести в пошук слова і цими мовами.
А я раджу тим, хто не збирається наразі досліджувати колекцію як науковець, просто погортати електронні картки і звернути увагу на їх обробку. Це дуже цікаво. Наприклад, я звернула увагу на такі картки (виділення жирним шрифтом - моє):
Kuhn, Johannes.
Die wahrheit der Geschichte und die Gestalt der wahren Geschichte [Text] : науково-популярна література / J. Kuhn. - Oberursel : Kompass-Verlag, 1947. - 71 S. - ger. - 249.80 грн.
Есть автограф: Экз. Ch-81 : Kuhn, Johannes; Экз. Ch-81 : Kuhn, Johannes
Пометки владельца коллекции: На звороньому боці титульної сторінки штамп "77 So 163" - шифр особистої бібліотеки Д.Чижевського в бібліотеці Гейдельбергского університету (примірник з інв. номером Ch-81) ; На тильному боці обкладинки штамп "TSCHI" окремо штамп "V" (TSCHIZEWSKI, VARIA). Букви TSCHI темно-синьо кольору на синьому тлі печатки. (примірник з інв. номером Ch-81)
Примітки про особливості:
Відмітки про читання рукою Д.Чижевського
РУБ 901 + Р 901 БЧ
Рубрики: Історіографія
Кл.слова (ненормированные):
філософія історії
Примірників загалом: 1
РК (1)
Вільні: РК (1)

Tschizewskij, Dmitrij.
Skovoroda [Text] : Dichter, Denker, Mystiker / D. Tschizewskij. - Munchen : Wilhelm Fink Verlag, 1974. - 233 S. - (Harvard Series in Ukrainian Studies ; 18). - ger. - 374.70 грн.
Пометки владельца коллекции: На звороньому боці титульної сторінки олівцем від руки напис "77 So 163" - шифр особистої бібліотеки Д.Чижевського в бібліотеці Гейдельбергского університету (примірник з інв. номером Ch-152) ; На тильному боці обкладинки штамп "TSCHI" окремо штамп "V" (TSCHIZEWSKI, VARIA). Букви TSCHI темно-синьо кольору на синьому тлі печатки. (примірник з інв. номером Ch-152)
Примітки про особливості:
Прим. Ch-152 : Особистий примірник Д.Чижевського.
РУБ 1ФС + Р 1ФС.4 БЧ
Рубрики: Філософи українські, 18 ст.
Доп.точки доступа:
Pritsak, Omeljan \ed.\; Сковорода, Г.С. (1722-1794) \про нього\
Примірників загалом: 1
РК; 1, 1 (1)
Вільні: РК; 1, 1 (1)

Як бачите, книги закріплено за відділом рідкісних і цінних документів (РК). Певно, що це правильно. «Час збирати каміння», зокрема на вічний пам’ятник у душах нащадків.


Майя Міщенко,
головний бібліотекар
Інформаційно-бібліографічного відділу
 ОУНБ ім. Д.І.Чижевського


Немає коментарів:

Дописати коментар