пʼятницю, 3 липня 2020 р.

Десята намистинка. Чи вміє жартувати каталог?

       А хто з вас бачив картковий каталог? От часи!.. Є такі користувачі, що вже народилися в епоху цифрових технологій і з картковим каталогом справи не мали. Але ще є й ті (і я серед вас), хто пам’ятає ці нескінченні каталожні ящики із картками, де одна картка відповідає одній назві книги. На звороті – інвентарні номери. Деякі номери – викреслено, тобто, книжка списана чи загублена. Картки різні: і друковані в Книжковій Палаті, і написані від руки чорнилами (а згодом шариковою ручкою), надруковані на друкарській машинці тощо. На деяких від частого користування стерлись букви, і їх навели повторно. Ностальгія… Якщо комусь шкода картковий каталог, не поспішайте прощатись. Він живий-здоровий, переміщений до цокольного залу і при першій вимозі читача «побути ретро» бібліотекарі вмикають світло, показують робоче місто читача – стіл, крісло. Будь ласка, маєте право.
       Але… Але ж багато хто вже переконався у перевагах каталогу електронного і неохоче звертається до карткового. Деякий час ми змушені були користуватись обома. Нова література – в електронному каталозі, стара – у картковому. Але є такі люди в нашій бібліотеці – каталогізатори, вони поступово кожну карточку паперову продублювали, як то кажуть, в цифрі. І тепер ВСЯ ІНФОРМАЦІЯ ПРО НАШ ФОНД Є У ЕЛЕКТРОННИХ БАЗАХ ДАНИХ.
       Давайте подумки подякуємо цим звитяжцям бібліотечної справи, які у максимально стислі терміни сотні тисяч карток влили до ЕБД, щоб нам було зручно і комфортно. Ну без жартів, давайте подякуємо. На блозі напишемо вдячність. Електронною поштою надішлемо. Подяка усім, хто створював електронний каталог!
       Але до чого тут каталожні жарти? Ну я ж хитра… Допоки ви шукатимете жарти, встигнете прочитати щось корисне. А жарти, ну, будь ласка. Комп’ютер жартує з нами, якщо ми почали першими. Жартувати. Комп’ютерна програма – не людина, а машина. Якщо ви, приміром, у бібліотекаря попросите «Острів скарДів» Стівенсона, то отримаєте не те, що написали на замовленні, а те, що хотіли, а саме – «Острів скарбів». Ваша описка зрозуміла. З машиною цей фокус не вийде. Спробуйте, і програма напише, що така книга не знайдена. Що просили, те й отримали, бо машина – не людина. Але машина працює швидше, не стомлюється, не помиляється, не просить вихідних, відпускних, працює на найбільші свята (уявляєте? Ну вся країна відпочиває, а машина працює). Тому і має переваги. Але разом з тим і особливості. Приклад.
От раптом ми під враженням уривку з опери Й.Штрауса «Летюча миша», який почули  під час концерту, і, намагаючись розширити знання, шукаємо серед книжок за ключовими словами летюча миша. І отримуємо перелік, у якому є і «Умный Миша» Давида Дара, і нідерландські саги і легенди «Летючий голландець», і українські народні казки «Летючий корабель», і «Летючі катрени» Ліни Костенко, і «Миша Дунин и Дуня Мишина» Анатолія Ліпатова, і читанка англійською мовою «Півень, миша та руда курочка», і казка «Летючий чемодан» Г.-Х.Андерсена, і «Таємниця летючої тарілки» Валерія Герланця. Пожартував Електронний каталог. Що просили, те й отримали.
       От якби ми набрали ці ключові слова у ЕБД нотних партитур, отримали б, наприклад
Н 85.954.6
Ш93
Штраус, Й.
10 віденських вальсів [Ноти] : у легкому перекладенні для баяна Ю. Котеленця / Й. Штраус. - К. : Музична Україна, 1969. - 74 с. : нот. - Текст парал. укр. та рос. мовами
Зміст:
Біля чудового голубого Дунаю
Казки віденського лісу
Троянди півдня
Віденська кров
Ранкове листя
Життя артиста
Скарб-вальс
Вальс з оперети "Летюча миша"
Весняні голоси
ББК Н 85.954.6
Рубрики: Клавішні інструменти--Баян

Примірників загалом: 1
КФ (1)
Вільні: КФ (1)

       А якби здогадалися увійти в базу даних Документи на нетрадиційних носіях, отримали б інформацію про CD-ROM, який можна взяти додому на абонементі і послухати і твір Й.Штрауса, і інші твори.
       Класика для дітей [Електронний ресурс]. - К. : Атлантік, 2010. - 1 ел. опт. диск (CD-ROM) : зв. - (Сер. "Казкове дитинство"). - Систем. вимоги: Microsoft Windows 98/2000/XP, 1000 Мгц, інтегроване відео, 128 RAM, мишка. - 33.00 грн.
Зміст:
Чайковський, П. Лускунчик (Вальс квітів) / П. Чайковський
Бетховен, Л. До Елізі / Л. Бетховен
Вівальді, А. Пори року (Зима) / А. Вівальді
Ліст, Ф. Мрія кохання / Ф. Ліст
Бетховен, Л. Місячна соната / Л. Бетховен
Чайковський, П. Лебедине озеро (Озеро в місячному сяйві) / П. Чайковський
Равель, М. Болеро / М. Равель
Шопен, Ф. Фантазія-експромт / Ф. Шопен
Чайковський, П. Лебедине озеро (Танець Маленьких Лебедей) / П. Чайковський
Гендель, Г. Радість / Г. Гендель
Моцарт, В. Турецький марш / В. Моцарт
Шопен, Ф. Вальс на хвилинку / Ф. Шопен
Бетховен, Л. Лють з приводу загубленого гроша / Л. Бетховен
Бах, Й. Жарт / Й. Бах
Вівальді, А. All Rastica / А. Вівальді
Штраус, Й. Летюча миша / Й. Штраус
Моцарт, В. Маленька нічна музика / В. Моцарт
Вівальді, А. Пори року (Весна) / А. Вівальді
Штраус, Й. Грім та блискавка / Й. Штраус
ББК 85.318.8 + 85.318.86(0)
Рубрики: Дитяча музика класична
Примірників загалом: 1
АБ (1)
Вільні: АБ (1)

Висновок. Щоб отримати бажану відповідь, потрібно знати у кого, як і про що запитати. І не забуваймо, машина – не людина, але дуже гарний і старанний помічник людини.
Майя Міщенко,
головний бібліотекар
Інформаційно-бібліографічного відділу

Немає коментарів:

Дописати коментар