середу, 22 липня 2020 р.

Навіщо читати казки на ніч?


Привіт, друзі!

Літо – це час відпочинку всією родиною, а особливо з дітьми. Саме зараз, в епоху розвитку новітніх технологій і період витіснення паперових книжок електронними гаджетами, я особливо хотіла б звернути увагу на читання казок перед сном малюкам. Адже саме цим заняттям, на мій погляд зовсім природнім, основна частина батьків не приділяють належної уваги.
Давайте  разом розберемося, навіщо ж читати книги своїй малечі на ніч? Читання казок має багато переваг. Перш за все – це «живий контакт», який дає дитині відчути батьківську любов, турботу та захищеність в цьому непростому світі.
Під час слухання казки дитина знайомиться зі світом, взаєминами між людьми. Також відбувається активізація її пізнавальної діяльності, а саме – здатність мислити та діяти по-новому, а це є головною основою для творчості. ⠀ 
Виявлено, що дітки, яким на ніч читають казки, раніше проявляють здатність до правильного формулювання та взагалі словесного вираження емоцій, ніж у тих, які позбавлені цього вечірнього ритуалу.
Отже, ми з вами розібралися із незаперечною користю читання на ніч.
⠀⠀
 Наступне питання – чи важливо, хто саме буде читати дитині казку? Виявляється, що так.
 Було проведено дослідження, в якому виявили, що якщо батько читає казки на ніч діткам, то вони розвиваються набагато активніше. Саме оповідання та історії, які зачитані батьком виявляються більш ефективними ніж ті, з якими малюка знайомить мама. В першу чергу, як не дивно, це стосується дівчаток – батьківське читання найбільш позитивно впливає на розвиток їх мислення.

Тож порада для всіх батьків – намагайтеся виділяти час для своїх малюків. Зайвими 15 хвилин читання ніколи не будуть. Навіть якщо ваша дитина просить прочитати улюблену книжку вдесяте – виділіть їй ці хвилини. Спогади про невелику традицію збережуться назавжди у вашого чада, будьте у цьому впевнені.

Бородавкіна Анна,
бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Немає коментарів:

Дописати коментар