вівторок, 7 липня 2020 р.

Одинадцята намистина. Нащо мені ЕБД, якщо вони не повнотекстові?

       Таке запитання часом задають при першому відвідуванні інформаційно-бібліографічного відділу читачі, звиклі до Інтернету. А от і не вгадали!.. Не буду я зараз гудити Інтернет і радити ним не користуватись. Не буду. Сама користуюсь. А ще хочу вам сказати з практики роботи, що у нас в бібліотеці ці ресурси товаришують, а не ворогують. І ця дружба – нам на користь. Приклад. Прочитавши в якійсь «намистинці» як здорово користуватись ЕБД, ви там пошаруділи і віднайшли статтю, ніби цікаву і корисну.
Любарський, Роман. "СМАЙЛ" працює – "СМАЙЛ" рятує [Текст] / Роман Любарський // Народне слово. - 2019. - 18 квітня. - С. 5 : фото
Рубрики: Громадські організації
Центри соціальної реабілітації
Нові видання--Презентації книг
Кіровоградська область
Кропивницький
Анотація: Центр соціальної адаптації військових презентував практичний посібник з елементами інтерактиву "Ресурси впевненості: історії на межі війни".
       Як її прочитати, якщо бібліотека, приміром, не працює. Можна звернутись до електронних газет на сайті ОУНБ ім. Д.Чижевського. Розділ «Корисні ресурси Інтернет», підрозділ «Преса України», а тут вже шукаємо «Народне слово», «Архів» та відповідне число газети. Або можна спробувати скопіювати назву статті у віконечко Гугл і дочекатись результату. Хай живе дружба!
       Інший приклад.
       Припустимо, вам закортіло прочитати один з творів нашого талановитого земляка Олександра Жовни «Експеримент».
       Перше. Шукаємо у ЕБД книг. Шість примірників. Ті, що на абонементі, вже видали. У читальний зал вам неохота або ніколи. Шукаємо далі. Ага, цей твір включено до збірки «Її тіло пахло зимовими яблуками», на абонементі аж п’ять. Що таке? Видали всі п’ять? Переглядаємо далі. О, є ще збірка  «Блакитні вежі», до якої включили цю повість. Три збірки на абонементі, і всі на руках. Отже, весь світ читає Жовну?!! Приємно, земляк все-таки! Ага, ось ще збірка «13 сучасних українських п’єс», то що там «Експеримент» уже як п’єса? Знову видано… Тепер вже обов’язково знайду і прочитаю, що ж це таке, всі вже читають, а я… Дарма, що і книги «Визрівання», до якої увійшов «Експеримент» немає теж. Отже, дорога до читального залу… Як навмисне, бібліотека не працює.
       Що робити? Думай, голова, картуз куплю. Так говорив один мій знайомий. Отже, думай, голова, ти вже на 11-ій намистинці. Ага, треба пошукати в інших базах. У періодиці, наприклад. Ого, про нього скільки пишуть… Ні, не те. О! Цифрова бібліотека! Треба ж було одразу… Заходимо, заголовок, Експеримент… Йес! Але як же до неї добратись? Думай, голова… Ага, повертаємось на першу сторінку сайту і шукаємо цю цифрову бібліотеку… А що там її шукати, наводимо курсор, одразу почервоніла. Тиснемо. Ага, тут алфавіт, на літеру Ж є Жовна. Знову тиснемо. Перелік творів. Ура! «Експеримент»! Знову клікаємо! Ура-а! Ми це зробили! Доведеться купувати картуз.
       До речі, якщо ви вже не жахаєтесь слів «Бібліографічний покажчик», то тут він є. Присвячений О. Жовні. Тут багато корисного і цікавого водночас.
      Шановні друзі, ви ж розумієте, що це був бібліографічний експеримент. Ну, нібито на абонементі все видано. Не все. Можна взяти. Але ж тимчасово зачинено. От відчиниться бібліотека, і можна буде ще й фільм узяти за твором «Експеримент», зветься «Ночь светла», на CD-ROMі (Дивись ЕБД «Документи на нетрадиційних носіях»).
       Отже, ЕБД дружать з Інтернетом, бо самі працюють в Інтернеті. А ми все знайшли. Подумали і знайшли. Ну що, вирушаймо на сайти продажу одягу – за картузами?
Майя Міщенко,
головний бібліотекар
Інформаційно-бібліографічного відділу


Немає коментарів:

Дописати коментар