середу, 22 липня 2020 р.

П’ятнадцята намистинка. Які бувають колекції і що ви чули про журнал «Хоббі»?

       Знаєте, що це за намистинка? Подарункова, ось яка. От пам’ятаєте, коли в школі на уроці все було добре, учні все знали, вчителька раділа і добрішала, а потім говорила: «Ми зекономили 10 хвилин і заслужили на те, щоб зробити домашнє завдання просто зараз, на уроці». Було таке? Ну хоч раз? Ах, як ми раділи!
Я сама шість років вчителювала і теж іноді робила такі подарунки учням. А тепер зроблю це просто тут, щоправда, ми не в школі. Хоча… це теж школа, і ми на уроці бібліографічної грамотності.
       Отже, домашнє завдання на уроці – бонус, по-сучасному.
       Спробуйте здійснити такий же пошук, як ми робили зі словниками, але на цей раз з колекціями. Тобто, ключове слово – колекції. Ну а далі буде кілька фокусів. І показувати їх будете ви за допомогою ЕБД. А один фокус, наприкінці, я сама вам покажу. Заінтригувала? Ну, я ж хитра…
       Отже, ЕБД книг, колекції, натиснули. Отримали. У мене 75. Не настільки багато, щоб неможливо переглянути. Якраз нормально. І буде тут і наукова література, і художня, і розважальна. Бо колекції бувають різними.
А тепер фокус 1. Додайте до слова колекції слово книги. Отримали інформацію про колекції книг.
Фокус 2. Повертаймось до початку. Набираємо знову колекції. А тепер дивимось вгору, на цій же сторінці маленькими літерами є підказка. Все про колекції в інших ЕБД. Пам’ятаєте намистинку для ледачих? (Я п’ю каву, машинка сама шукає?)
Клікайте на будь-яку, наприклад, ЕБД «Краєзнавство». Отримали 11 статей про місцеві колекції.
А тепер натисніть другу регіональну ЕБД КРКК. Скільки статей? У мене 20.
А у базі даних періодики – 164.
Це ви все вже вмієте. Фокус 3 за мною. Все по-чесному. Отже, я відповідатиму на другу частину теми - що ви чули про журнал «Хоббі»?
Коли ви просто читали назви наших електронних баз на початку нашої школи бібліографічного рукоділля, ви могли звернути увагу (а могли й не звернути) на таку базу: «Допоміжна БД про наявність окремих номерів журналів та газет в Кіровоградській ОУНБ». Ну раз допоміжна, нехай допомагає. Логічно?
       Отже, обираємо (ліворуч) саме цю базу, вона ж відображається і вгорі. Обираємо пошук стандартний (це праворуч). Вибираємо в меню пошуку через крихітний чорний трикутничок Заголовок. Зробили?
      Спробуємо пошук на прикладі журналу «Хоббі». Ввели назву хоббі. Простежте, чи не загубили подвійне «б», ми ж говорили, машина не людина. Вона любить точність. І що?
Загальна кількість знайдених документів : 1
1. Шифр: Х753649 (Журнал)
Хоббі. Світ наших захоплень : Журнал для всіх поколінь. - Київ : Інвест-Груп, 2005 - ("СЕЕМ") . - Виходить щомісячно
Зареєстровані надходження: 2006. Тиснемо на рік 2006, отримуємо № 5.
       Спробуйте, наприклад, дізнатись, чи є журнал Дніпро № 3,2009 рік. Спочатку як Заголовок набираємо Дніпро, пошук, серед років обираємо потрібний, тиснемо на нього. Отримали: компл.1 (ЧЗ) N : 1-12.
       Або журнал «Радио»,  річний комплект 1975 року. Будьте уважні, тут є аж 8 журналів для радіоаматорів, серед них знаходимо саме «Радио», потім потрібний рік (1975), тиснемо на нього, отримуємо довідку: 1975 N : 1-12.
       Тепер давайте газету пошукаємо, наприклад «Елисаветградские ведомости».
Загальна кількість знайдених документів : 1
1. Шифр: Е307910 (Газета)
Елисаветградские ведомости [Текст]. - Кировоград : Кировоградская районная типография
Зареєстровані надходження: 2004 январь-ноябрь

       Якщо у вас є на замітці якась газета чи журнал, що ви давно шукаєте, перевірте, а раптом у нас вона є.
Але пам’ятайте ще одне. Якщо ви поки що не звернули увагу на цей момент: МОВА ПОШУКУ МАЄ ЗНАЧЕННЯ.

Майя Міщенко,
головний бібліотекар
Інформаційно-бібліографічного відділу

Немає коментарів:

Дописати коментар