вівторок, 21 липня 2020 р.

Життя і розвиток розуму

 Ефективна організація навчальної діяльності протягом всього життя особистості неможлива без врахування її вікових та індивідуальних особливостей. Навчання повинно бути організоване таким чином, щоб складність змісту освіти зростали поступово у відповідності з пізнавальними можливостями.

Добираючи методи, організаційні форми і засоби навчання слід звертати увагу на поетапне формування розумових дій. Саме тут важливу роль відіграє використання узагальнення та систематизації. Без них неможливо було б свідоме й міцне засвоєння знань, навичок і вмінь, особливо тих, які повинні зберігатися в пам’яті людини тривалий період або все життя. В житті ці два процеси здійснюються паралельно, мають місце на кожному етапі засвоєння знань та вмінь та можуть буди ефективним засобом активізації роботи мозку. Отже, особливу увагу слід приділяти диференційованому підходу до всього, що стосується пізнання. Так і у виборі літератури.
В кожного є улюблені книги, які хочеться перечитувати. Але є книги, які займають особливе місце в історії людства – це книги про людей з неймовірною історією...
Є одна стара гра – вона була досить популярною ще покоління тому, - покликана допомогти вам визначити які книжки на це спроможні. Суть така: уявіть, що вам заздалегідь відомо, що вас висадять на безлюдний острів, де ви муситимете провести решту свого життя чи принаймні багато часу. Припустімо, що у вас є час, щоб підготуватися до цього. Звісно ви візьмете з собою певні практичні та корисні речі. Але вам також дозволять взяти десять книжок. Які б книжки ви обрали?

Спроба скласти такий список може допомогти вам дещо дізнатися, і не лише про те, які б книжки вам найбільше хотілося б читати й перечитувати. Насправді це має радше другорядне значення порівняно з тим, що ви можете дізнатися про самого себе, коли уявите, яким було б ваше життя без усіх тих джерел розваг, знань та розуміння, які зазвичай вас оточують. Не забувайте: на острові не було б ані радіо, ані телебачення, ані бібліотеки. Були б лише ви й десять книжок.
Якщо почати обмірковувати цю уявну ситуацію, вона здається химерною і нереалістичною. Але чи насправді це так? Всі ми певною мірою на безлюдному острові. Всі ми стикаємося з тим самим викликом, який постав би перед нами там: ми маємо знайти в собі внутрішні сили, щоб прожити добре людське життя.

Бородавкіна Анна,
бібліотекар відділу соціокультурної діяльності


Використані джерела:
https://nemaloknig.com/read-396149/
Мортімер Адлер «Як прочитати книгу. Класичний посібник із розумного читання», КМ-БУКС, 2018

Немає коментарів:

Дописати коментар