середу, 8 липня 2020 р.

Дванадцята намистинка. Як прочитати «Долинські новини» у Аргентині, або Що таке КРКК?

       Йдеться насправді про ЕБД аналітичних описів газетних статей Кіровоградської області (Кіровоградський Регіональний Кооперативний Каталог). Це місцевий кооперативний проект. Дуже зручно. Кожна з бібліотек-учасниць робить аналітичний опис одної-двох газет і надсилає до сховища на сервер ОУНБ ім. Д.Чижевського, бо наша бібліотека – модератор. І кожна з бібліотек-учасниць може закачати до своїх баз даних все, що потрібно із надісланого партнерами.
       Ось, наприклад, ми відповідаємо за дві газети «Народне слово» та «Кіровоградська правда». А наші партнери з 16 бібліотек надсилають нам відомості ще з 23 місцевих газет. І користуються тим, що розписали ми. Класно? 
Для дуже цікавих – підказка. Більше про це можна дізнатись із рубрики «Регіональний каталог (для бібліотекарів)» - передостанній рядочок на головній сторінці сайту.
       А ми йдемо далі. До чого тут Аргентина? Є така прекрасна поетеса Тамара Журба. Донедавна жила в Іванівці, що на Долинщині. А з  вересня 2005 року Тамара Журба постійно мешкає у дітей в Аргентині: спочатку в провінції Сальта, нині в провінції Місьйонес. Така доля. А тепер уявімо, як людина сумує за своїм селом, за людьми, як прагне тутешніх новин.
Уявляємо далі. В один щасливий день хтось з родини, нехай це буде хтось із молоді, натрапить на наш сайт, з цікавості набере у  ЕБД аналітичних описів газетних статей Кіровоградської області прізвище Журба, Т.  Інтернет, він і в Аргентині Інтернет. І в Кропивницькому. І в Іванівці теж.
       От зробіть це зараз у пошуку за словником, оберіть параметр пошуку Автор, знайдіть літеру Ж, натисніть і введіть унизу у віконце Журба, Тамара.
Клік! 14 публікацій, повних описів статей з анотаціями. І всі після 2005 року. А є ще й статті про Василя Журбу, а це Тамарин брат. 
       А ще можна набрати Долинські (пробіл) новини. Нічого собі! 5 000 статей рівно. Або Провінція… 2 564 анотованих статей! Читати не перечитати.
       Це ми з вами змоделювали ситуацію. Самі придумали, самі відповіли. А вірші Тамари Журби погортайте. ЇЇ творчість гідно поцінована літературними преміями. І про неї прочитайте. Це навіть і незручно назвати домашнім завданням. Це просто порада чи побажання.
Майя Міщенко,
головний бібліотекар
Інформаційно-бібліографічного відділу

Немає коментарів:

Дописати коментар