вівторок, 28 липня 2020 р.

Вісімнадцята намистинка. Петро Вересоцький: людина і пам’ятник

     Кожен житель нашого міста чув, напевне, про льотчика Петра Вересоцького, пам'ятник якому встановлений у сквері перед приміщенням аеропорту.  Автором цієї композиції на честь льотчика, котрий на німецькому літаку вирвався з фашистського полону, є скульптор Віктор Френчко.
     В історії часів Другої світової війни є тисячі сторінок про мужність і звитягу. Але таких випадків нараховують лише дев’ять. Щоб втекти з фашистського полону та ще й на літаку ворога…
     З цих дев’яти ви, напевно, чули про Михайла Дев’ятаєва. Його книга про ці події «Побег из ада» є в нашій бібліотеці. Льотчику, що здійснив цей подвиг і написав про це, присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Але мало хто знає, що до Михайла Дев’ятаєва, що здійснив свій подвиг 8 лютого 1945 року, втечу з полону здійснив льотчик Петро Вересоцький, і було це у вересні 1942 року.
    Яка ж подальша доля героя? Чи відзначений він хоч якоюсь нагородою? Чи залишився взагалі живим у пеклі війни? Над цими питаннями розмірковували краєзнавці, історики, архівісти. Дещо із знайденого надруковано. Так, у двотомній праці  Віктора Кудінова    «Маловідомі події та факти : нариси ( Кіровоград : Центр.-Укр. вид-во, 1999. - 200 c) є  глава «Подвиг Петра Вересоцького».
     Писали про це і місцеві газети:
     Багацький, Леонід. Історія про геройську втечу радянського льотчика на ворожому "Мессершміті" [Текст] / Леонід Багацький // Кіровоградська правда. - 2016. - 4 листопада. - С. 10

     Короленко, М. З німецького полону на німецькому літаку [Текст] / М. Короленко // 21-й канал. - 2015. - 7 травня. - С. 14
Анотація: Про льотчика П. Вересоцького, пам'ятник якому встановлений у сквері перед приміщенням аеропорту

    Пам’ятати про кожного, хто наближав Перемогу [Текст] : добірка матеріалів // Народне слово. - 2013. - 31 жовтня. - С. 7
Анотація: Добірка про учасників війни, спогади про війну. У спогадах Любові Скороход, імовірно, йдеться про Петра Вересоцького - льотчика, якому вдалося втекти з німецького полону на літаку до своїх.

    Історія недописана. Бракує фактів. Але не бракує версій і припущень. З деякими читачів знайомить вже відомий нам автор однієї з публікацій у «КП», але цього разу у статті від 4 січня 2017 року на шпальтах електронного видання «Златопіль» (https://zlatopil.com/life/16350-istoriia-kropyvnytskoho-monument-lotchyku-pro-chyi-podvyh-isnuiut-lyshe-versii)

    Чи буде колись цю загадку розкрито? Чи є де-небудь ще якісь відомості про Петра Вересоцького? Якщо ви спробуєте щось знайти, і вам пощастить, повідомте до редакції будь-якої місцевої газети, там вам будуть раді.

    Ви зрозуміли, що у цьому, 18-му  розділі не ви шукали, а я. А ви можете доповнити. Ну, якщо знайдете…


Майя Міщенко,
головний бібліотекар
Інформаційно-бібліографічного відділу




Немає коментарів:

Дописати коментар