пʼятницю, 26 червня 2020 р.

Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей

     
       Книга відіграє важливу роль в житті кожної людини. В наш час гаджетів та інформаційних технологій актуальною залишається популяризація читання, зокрема, сімейного. Всім відомо, що мудрість книг об’єднує людей, позитивно впливає на родинні стосунки, допомагає пізнавати світ разом з дітьми. Яскравим прикладом книжок для сімейного читання, цікавих як дітям, так і дорослим, є серія книг-біографій відомих людей «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей»  видавництва «Агенція «ІРІО».
       Серед героїв серії – Стів Джобс, Ігор Сікорський, Леонардо да Вінчі, Блез Паскаль, Леонід Каденюк, Альберт Ейнштейн, Нікола Тесла, Маргарет Тетчер, Вільям Шекспір, Коко Шанель, Роксолана, Марія Кюрі, Чарлі Чаплін. Усі захоплюючі біографічні нариси серії написані зрозумілою дітям мовою, книги гарно ілюстровані. Що ж їх об’єднує – людей, які жили в різні часи, і досягли вершин на своєму шляху, ставши всесвітньо відомими? Усі вони мають спільні риси характеру: допитливість, наполегливість, старанність, працьовитість, віру в себе, свої сили й можливості, вміння не пасувати перед негараздами і невдачами і крок за кроком наближатись до мети. Завдяки цьому вони і досягли неперевершених успіхів та нечуваних перемог.
       Ці легендарні постаті зуміли втілити свої мрії, реалізувати себе, а своїми вчинками, любов’ю до людей змінили навколишній світ, зробивши його кращим, добрішим, і внаслідок цього стали взірцем для наслідування.
       Читачам різного віку буде цікаво дізнатися про історію написання  всесвітньо відомої картини «Мона Ліза» або «Джоконда», а також про винаходи всебічно обдарованого автора Леонардо да Вінчі – художника, вченого, винахідника, архітектора.
       Багатьох зацікавить життя відомого фізика, лауреата Нобелівської премії Альберта Ейнштейна, зокрема, і походження його всім знайомого кумедного фотопортрета.
Сторінки біографії нашого співвітчизника, авіаконструктора Ігоря Сікорського містять також історію створення ним перших гелікоптерів та розповідь про славнозвісний переліт аероплану «Ілля Муромець».
       З книги про підприємця та винахідника Стіва Джобса можна довідатись і про те, що його цікавило в житті, і про виникнення, розвиток та удосконалення комп’ютерів, і як розпочалася епоха комп’ютерної анімації, і чому логотипом компанії С. Джобса стало надкушене яблуко.
Захоплені математикою з біографічної книги про Блеза Паскаля зможуть більше дізнатися про цю науку, і водночас про історію відкриття теореми, яку сьогодні називають його іменем, про те, що саме спонукало вченого винайти лічильну машину, та чому одну з мов програмування названо «Паскалем».
       Познайомитись з нарисами  життя цих та інших видатних особистостей названої серії можна, завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського. Тож, посилаючись на слова відомого англійського філософа Френсіса Бекона   про те, що книги – кораблі думки, які плавають хвилями часу і несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління, бажаю всім дивовижного плавання сторінками цих повчальних книжок.

Надія Бульба,
провідний бібліотекар
інформаційно-бібліографічного відділу




Немає коментарів:

Дописати коментар