середа, 17 червня 2020 р.

Афористика українською на книжковій полиці



Афоризм – як бджола:
у ньому й золотавий мед,
й отруйне жало.
(Кармен Сільва)
Свого часу цар Соломон просив у Бога найціннішого в житті – мудрості. Варто сказати, що людину завжди вабили глибина думки, лаконічність і влучність висловлення, концентрація смислів. Особливо виразно життєва мудрість проглядає в афоризмах, притчах, прислів`ях, приказках, крилатих висловах. Існували вони з давніх-давен. Їх основою були  біблійні повчання, народна мудрість, висловлювання особистостей, героїв творів тощо. Наприклад, існував складений із серії повчань твір у афоризмах І. Гізеля. Варто згадати «Книгу Еклезіяста», написану в IV чи V ст., яка є однією із пам`яток афористичного жанру. Афоризмами є й 10 заповідей у Старому Заповіті, афористично побудований «Коран», інші, зокрема східні, повчальні книги. У 1500 році Е. Роттердамський склав збір античних афоризмів. Відомою збіркою були «Думки» Б. Паскаля. Пізніше мудрі думки збирав і Аристотель. А далі це були філософські судження Гіпократа. Та й взагалі, кожна епоха мала своїх визначних творців афористичного жанру, мисленнєві набутки яких, ніби мед у сотах, золотився в книгах. Таких видань наша книгозбірня має чимало. Пропонуємо ознайомитись із найновішими виданнями.   
Одним із найповніших зібрань авторських лаконічних висловлювань, що народжувались протягом 800 років – є книга афоризмів давніх українських мислителів від ХІ до початку ХІХ століття «Мудрість передвічна» (Київ, Кліо, 2019). Їх упорядкував письменник, автор численних літературно-дослідницьких розвідок Валерій Шевчук. Читач має змогу споглядати український мисленнєвий дім із його вишуканими традиціями, автентичністю, самородною ментальністю, глибинною енергією. На сторінках цієї книги звучать мудрі висловлювання Іларіона Київського, Данила Заточника, Григорія Граб`янки, Петра Могили, Дмитра Туптала, Іринея Фальківського, Григорія Сковороди та багатьох інших мислителів.  Завдяки цьому виданню, можна впевнитись, що мудрість українців – це гармонійне поєднання раціонального й художнього, неперевершений витвір історичного буття, самобутня національна культура, висока духовна субстанція.
Тематичне багатство афоризмів у збірнику надзвичайно різноманітне. Тут спостерігаємо й моральні повчання, національні світоглядні розмисли, філософські сентенції й людські взаємостосунки та багато іншого. Похвала мудрості, наприклад, виходить із уст С. Оріховського-Русина в такій формі: «розум нас учить правдивої мудрості». Семен Климовський, відстоюючи віру в справедливість, романтично стверджує: «Як трава з теплом весни, правда скрізь проб`ється». Своєрідний розсип афоризмів фіксується в книзі С. Кленовича «Торба Іуд», де автор резюмує: «Кохайся в добрій справі, щоб міг ціло матись». Дорікаючи темним сторонам душі грошолюбців-священників, Мелетій Смотрицький, говорить: «Горе вам, що продаєте, і вам, що купуєте дар Святого Духа, і срібло Ваше буде вам на згубу». Про заздрість вістить К. Транквіліон-Ставровецький: «Незаздрому і праця його поспіває». Особливо цікавий афоризм І. Домбровського: «Безліч разів топтана слава і козаків породила». Визначний мислитель, філософ і поет К. Сакович зазначав: «З гарною так багато труднощів і клопотів, що життя з нею подібне постійному і важкому стоянню на варті». В поетиці байки Ісайя Копинський повчає: «Не уподібнюйся мусі чи мурашці, які заради малої медової  солодкості гублять здатність вільно рухатися». Книга «Мудрість передвічна» — неоціненний раритет у книжковому морі афористики. До речі, більш ранньою збіркою такого наповнення є видання 2001 року «Українська афористика Х – ХХ століть» (Київ, Просвіта, 2001). Її редактори — Іван Драч та Володимир Черняк разом з упорядниками Романом Ковалем, Валерієм Шевчуком та Миколою Михайленком запропонували понад 3500 афоризмів від 100 авторів з найдавніших часів до наших днів.
Філософська глибина і мудрість, різноаспектність і широка плеяда авторів різних епох і континентів характеризує навчальний посібник «1000 цитат від великих і знаменитих» (Київ: Алетра, 2018). Посібник  упорядкував професор Р. С. Кацавець. Книга складається з двох частин: «Цитати українських письменників і поетів, вчених і мовознавців» та «Цитати блискучих представників світу: цікаві й позитивні». Тут ілюструються вислови про українську мову, ораторське мистецтво, вислови, які зосереджуються на ідеях, філософських напрямках світових учених, передають реалії життя, ілюструють спільні для всіх інтереси, потреби. Так, геніальний фізик-теоретик Альберт Ейнштейн стверджував: «Все потрібно робити настільки простим, наскільки це можливо, але не простішим». А Демокріт радив: «Не намагайтеся знати все, щоб не стати невігласом у всьому». Французький письменник Мішель Монтень мудро промовляв: «Потрібно уміти переносити те, чого не можна уникнути». І він же провадив далі: «Найкращий доказ мудрості — незмінно гарний настрій». Отже, зібрання мудрих висловлювань стане в нагоді всім, хто любить і цінує розумну думку, прагне осмислити життєві складнощі, осягнути сутність життя.
В бібліотеці є ціла низка книг українською мовою, присвячених афористиці. На окремі з них звертаємо вашу увагу:
·         Книга мудрості. Афоризми та крилаті вислови / Укл. Григорій Латник. — К.: Арій, 2016. — 560 с. В цьому виданні подається афористична думка людства за весь період її історії — від давніх часів до сьогодення. Автори запропонованих висловлювань — відомі вчені, люди мистецтва, політики, мислителі витончено й мудро, із захопленням говорять про найважливіше, найвагоміше, найцінніше... про людину, особистість; життя, життєві прагнення; світ, час; філософію, релігію; державу, політику; любов, родину; мистецтво, літературу. 
·         Окремі висловлення із книги: «Людина не те, чим вона хоче бути, але те, чим вона не може не бути» (Сомерсет Моем). «Якщо хочеш нажити ворогів, спробуй що-небудь змінити» (Томас-Вудро Вільсон). «Найнебезпечніші ті злі люди, душі яких не зовсім позбавлені доброти» (Франсуа Ларошфуко). «Майстерна проза — мов айсберг, сім восьмих якого приховано під водою» (Ернест Хемінгвей).
·         Афоризми. Велика книга мудрості / Упоряд. О. О. Мінько. — К.: Компанія ОСМА, 2015. — 768 с. (8000 афоризмів). У цій книзі зібрано вислови представників різних часів і народів — від мислителів Давнього Сходу й античності до сучасних діячів науки, культури й мистецтва, відомих політиків та бізнесменів. Значна частина висловів має українське походження. До книги увійшли 28 тематичних розділів, де афоризми розміщено в хронологічному порядку. Це дає змогу відстежити, як змінювалась думка про певний об`єкт упродовж століть. В багатьох висловах відчуваються витончена іронія, гумор, часом спостерігаємо саркастичні відтінки. 
·         Окремі висловлення із книги: «Оптиміст і песиміст розходяться тільки в даті кінця світу» (Станіслав Єжи Лєц). «Що вдієш, доводиться помилятися, адже живеш уперше» (Валентин Чемерис). «Як же намучиться жінка, поки змусить чоловіка страждати» (Олександр Перлюк). «Кожне покоління вип`є свою чашу. Але чому вони повинні пити ще й нашу?» (Ліна Костенко).
·         Чаша мудрості. Найкращі притчі всіх часів / укл. І. Б. Говердовська; пер з рос. О. М. Уліщенко. — Х.: Віват, 2017. — 256 с., іл.
Ця книга ввібрала в себе найкращі притчі різних часів і народів — філософські, релігійні, побутові тощо. Сповнені глибокого змісту та мудрих порад ці твори допомагають пізнати сенс життя, підказують, як вирішити ті чи інші проблеми, відчути радість самовдосконалення. Це видання ілюстроване репродукціями картин Альфонса Маріа Мухи. Притчі супроводжуються прислів`ями різних народностей. Видатний сирійський вчений-енциклопедист і церковний діяч Абу-ль-Фарадж вважав, що притчі прояснюють розум, і втишують у серці горе й печалі.
·         Окремі висловлення із книги: «Легше виміряти річку та море, ніж людське серце» (В`єтнамське прислів`я). «Одна людина риє колодязь, тисячі людей п`ють воду» (Китайське прислів`я). «Той, хто любить троянду, — змириться з її шипами» (Турецьке прислів`я).    
Скарби мудрості неосяжні, тому охопити їх усі навіть в декількох книгах неможливо. Але сподіваємось, що знайомство з ними стане вам, дорогі наші читачі, в пригоді; зосібна, в пошуках істини, гарному дозвіллі, в самовдосконаленні, в можливості   наблизитись до свідомості й душі їхніх авторів, в осягненні мудрих постулатів людства.
Приємного і корисного вам спілкування! 

Наталія Чуприна,
бібліотекар відділу обслуговування користувачів
 



    


Немає коментарів:

Дописати коментар