вівторок, 2 червня 2020 р.

Немає часу читати – слухай книги!

     
       У двадцять першому столітті вже нікого не дивують книги, які не потрібно читати.  Сьогодні все більше стають популярними аудіокниги. Не варто порівнювати, що краще: слухати чи читати, адже у кожного способу є свої переваги. Але зараз будемо говорити саме про користь аудіокниг. І таких плюсів досить багато. 
       Чому люди обирають аудіокниги? У кожного свої причини, проте найважливіше, - вона не напружує зір. Коли ви слухаєте , то працює лише слух і ваша уява. Можна спокійно йти містом чи їхати і насолоджуватися прослуховуванням медіа файла. Також така книга не займає руки і не заважає займатися звичними справами. Якщо раптом улюбленого твору не виявилося під рукою, лише кілька кліків і він уже у вашому телефоні, комп'ютері або Smart-TV.  В наш час у людей часто немає часу, щоб читати  друкований текст, а ось прослухати його – саме задоволення.
       З самого початку аудіокниги були придумані для того, щоб люди з порушенням зору, а також всі, хто за станом здоров’я або через особливості розвитку не можуть користуватися паперовими, могли долучитися до світу літератури. Крім того, такі книги підходять для дітей, які ще не вміють читати, і стають справжньою знахідкою для тих, хто засвоює краще інформацію на слух.
       У відділі абонемента бібліотеки імені Д.І.Чижевського медіа фонд налічує понад 1500 примірників художньої літератури. Це твори як  всесвітньо відомих класиків української та зарубіжної літератури, так і сучасних авторів, багато дитячих художніх творів, у т.ч. казок. На базі відділу діє спеціалізований комп'ютерний Майданчик "ІнтерСвіт" для людей з вадами зору та незрячих. Майданчик був відкритий 26 липня 2011 року за проектом "Доторкнись до світу в бібліотеці". Всі ці роки бібліотекарі відділу активно працювали з користувачами Майданчику «ІнтерСвіт»: навчали  працювати на комп'ютері, здійснювати пошук необхідної інформації в мережі Інтернет, тренувати зір за допомогою спеціальних тренажерів, прослуховувати аудіокниги. Більш детально з діяльністю центру можна ознайомитися за посиланням http://library.kr.ua/blind/index.html
       Цікавий факт! Вчені з Каліфорнії провели експеримент, для якого запросили добровольців спочатку  прослухати історії з подкастів, а потім самостійно їх прочитати. В цей час вони слідкували за діяльністю мозку, потім результати порівняли.  Експерти були здивовані! Інформація хоч і надходила з різних каналів, але оброблялася абсолютно однаково. З цього можна зробити висновки, що аудіокниги не менш корисні для головного мозку, ніж друковані версії. Якщо ви полюбляєте слухати аудіокниги, продовжуйте це робити!
Тетяна Познякова,
провідний бібліотекар
відділу соціокультурної діяльності

Немає коментарів:

Дописати коментар