вівторок, 9 червня 2020 р.

Для тих, хто скучив за театром — вистави можна подивитись і в Youtube

        Під час карантину усі театри призупинили свою фактичну роботу, але більшість перейшли в режим online та пропонують своїм глядачам переглянути архівні записи вистав, не виняток і Кіровоградський академічний український музично-драматичний театр ім. М.Л. Кропивницького.
І хоч із послабленням карантину в театрах дозволено проводити репетиції, але для глядачів вони всерівно залишаються зачиненими. Саме тому ми й вирішили познайомити вас зі ще однією онлайновою можливістю — переглядати вистави вдома.
Перша така вистава із архіву театру ім. М.Л. Кропивницького — інсценізація твору Івана Карпенка-Карого (Тобілевича) “Мартин Боруля”. Оскільки п'єса належить до класики української літератури, вона буде цікавою і дорослим поціновувачам театрального мистецтва, і школярам, бо ж твір є обов'язковим для вивчення у шкільній програмі.
В основу сюжету твору покладено невигадану анекдотичну історію. Сюжет своєї комедії Іван Карпенко-Карий побудував на фактах з життя родини Тобілевичів: батько драматурга, який тривалий час служив управителем поміщицьких маєтків, вирішив домогтися визнання свого роду дворянським. На це витратив чимало часу, але марно — дворянство не було доведено, оскільки прізвище в старих документах було Тебілевич, а в нових — Тобілевич. Карпенко-Карий використав цей факт, аби висміяти намагання простої людини вибитись у дворяни, хибно думаючи, що цим можна в чомусь вивищитися над іншими.
Головна ідея твору — це утвердження думки, що гідність людини визначає не належність до привілейованого соціального стану, а чесна праця, простота і щирість у стосунках з людьми; смішна та людина, яка соромиться бути собою, захоплюється фальшивими цінностями, з усіх сил намагається пристосуватися до швидкоплинної моди.
Комедію “Мартин Боруля” було надруковано у львівському журналі "Зоря" 1891 року. Завдяки добродушному народному гумору, упізнаваності, психологічній переконливості образів, гострій злободенності проблематики п’єса ось уже понад сто років з успіхом іде на сценах вітчизняних театрів.
Переглянути виставу ви можете за посиланнями:

 https://youtu.be/3E8ufwS-Q8Q
 https://youtu.be/kLHKegvJaDA

А якщо захочете прочитати п'єсу, вам у нагоді стане цифрова бібліотека ОУНБ ім. Д.І. Чижевського.

http://library.kr.ua/

                                                                             Козакова Ірина,
                                                                             бібліотекар відділу
                                                                             абонемента

                                                                                                                 

Немає коментарів:

Дописати коментар