вівторок, 23 червня 2020 р.

Намистинка шоста. «Наш адрес не дом и не улица…», або Чи у книг бувають паспорта і адреси?

       Моє покоління пам’ятає пісню, з якої взято рядочок. Ми були тоді молоді, веселі, щасливі, і впевнені, що кібернетика – це «продажна дівка капіталізму». Авжеж. Так нам сказали. І ми повірили. Нікому й не снились утопії та антиутопії про інформаційні технології та комп’ютерну грамотність, про бунти роботів та кінець цивілізації. Хіба що письменникам-фантастам. Та й то не нашим, а «їхнім». А сьогодні уже трирічний карапуз ремонтує бабусину «побілу». Але це так, для вступу. Може, хто каву ще не допив, або в кого комп зависає… Побалакали, і до справи.
       Мале-е-есенька така намистинка. На прикладі однієї картки вчимося робити скорочений (яке щастя! СКОРОЧЕНИЙ!) опис книги.
       Для наукової роботи, звичайно, потрібний повний бібліографічний опис. А скорочений – щоб бібліотекар знайшов потрібну вам книгу, тут кількість елементів можна скоротити. НЕ СКОРОЧУЮТЬСЯ лише шифри і авторські знаки. Отже, після них вказуємо автора (якщо є), назву видання, місце видання та рік видання. Далі приклади.
Повний опис картки:
84(4УКР)6
Ш 66
Шкляр, Василь. 
Чорний Ворон / Василь Шкляр. - К. : Ярославів Вал, 2009. - 353 с. - (Сер. "Українська кліо"). - ISBN 978-966-2151-25-1 : 39.00 грн., 40.00 грн.
Є автограф: Экз. 1197370 : Шкляр, Василь
ББК 84(4УКР)6 + 84(4УКР)6-444.6
Рубрики: Художня література--Українська, 20 ст.--Проза
Політичні романи, повісті, оповідання
Примірників загалом: 4
КФ (1), АБ (2), ЧЗ (1)
Вільні: КФ (1), АБ (2), ЧЗ (1)

Скорочений опис:
84(4УКР)6
Ш 66
Шкляр, Василь. Чорний Ворон. - К., 2009.

       П.С. Буває, що популярна книга виходить одразу у кількох видавництвах в один рік, і для вас саме це і важливо. Тоді вказуємо назву видавництва.
       Домашнє завдання. Ну о-о-от, а казали маленька… Та не панікуйте. Ну не можу я зовсім без завдань. Ну є в мене начальство, а як же… Скаже мені : і так п’ять намистинок було без завдань, хто це так навчає, ви що, в школу не ходили… Ну ви ж знаєте…
       О, я придумала! Геніально! Давайте так: завдання я вам дам, а перевіряти не буду. Згода?
Завдання. Таки так. Ну ви ж ніби погодились… Ну що таке?.. Алло! Ви ще тут?
       Отже, оберіть з ЕБД Книг ОУНБ ім. Д.Чижевського будь-яку книгу і спробуйте самі скласти скорочений опис.
       Для відмінників: можете скласти два описи. Один – на книгу з автором, другий на книгу, у якої є лише назва.
Пока-пока. До сьомої (намистинки, тобто).
Майя Міщенко,
головний бібліотекар
інформаційно-бібліографічного відділу

1 коментар:

  1. Наш е-каталог у скороченому варіанті видає, наприклад, Азімов А. Кінець Вічності/А. Азімов; пер. з англ. - 1990; Блакитні вежі. - 2009, тобто що переклад - архіважливо, а ось опускати місце видання - мабуть, європейська тендеція.

    ВідповістиВидалити