пʼятницю, 12 червня 2020 р.

Перша бiблiотека стародавнього Києва

Однією із визначних споруд стародавнього Києва XI-XVIII сторiч є відомий комплекс архітектури – Софiя Київська. Його центральною будівлею вважається Софiйський собор, який був споруджений за наказом Ярослава Мудрого у XI ст. Це не тільки визначна пам’ятка історії та архітектури, але й меморіал воїнської слави наших предкiв.

За часiв Ярослава, Софiя набуває статусу важливого культурного центру. У соборi розташовувався власний скриторій - майстерня, де працювали люди, які переписували книги. Скриторiї зазвичай розташовувалися при княжому дворi, або при монастирях. Місце, де книги переписувалися, переважно там і зберігалися. Саме так і була створена перша бібліотека на Русі за наказом Ярослава. Друкарських верстатів на той час ще не було.

Саме київськi князi були основоположниками заснування та створення бібліотек такого типу. Про Ярослава лiтописець повiдомляє: «Ярослав же... любив книги i, багато їх переписавши, поклав у церкви святої Софiї, котру створив сам».

На подвір’ї заповідника навпроти Софійського собору 1969 року було встановлено кам’яну стеллу, на якій зображено портрет князя, якого за прихильнiсть до наук народ назвав Мудрим. Пам'ятник збудовано на честь заснування Ярославом першої на Русi бiблiотеки. На каменi вирiзьблено слова з лiтопису, який звеличує князя за те, що той «сiяв у серцях людей книжнi слова». У лiтописi основна увага звертається на те, що книга дає «велику користь» людству.

Яка доля спіткала першу книгозбірню – невідомо, як і те, які книги в ній зберігалися, на жаль...

Бородавкіна Анна, 
бібліотекар відділу 
соціокультурної діяльності

Немає коментарів:

Дописати коментар