вівторок, 16 червня 2020 р.

Цікава бібліографія у запитаннях і відповідях, або Бібліографічне намисто handmade

Я давно хотіла створити щось подібне – якесь навчання, не нудне, але водночас корисне. Моя робота розроблена як  консультація для читачів по використанню Електронного каталогу, і така, що має 20 мінічастинок. З щотижневою публікацією на блозі бібліотеки 2-3 частин. Загалом 7-8 тижнів, два місяці. Ну на зразок, далі буде…Оскільки, більше 5 хвилин пересічний читач бібліографію не сприймає, так було і задумано. Кожна наступна мініконсультація трішечки складніша за попередню, тобто витримується принцип – від простого до складного. Наростає також кількість параметрів пошуку, є навіть зразок професійного пошуку. Для підтримки інтересу використовується іноді відступ, жарт, сленг, які зменшуються по мірі зростання складності матеріалу.  Цілком витримана виховна складова: виховання любові до малої батьківщини, можливостей регіональної рекреації, екологічна складова тощо. Для надання подібності до нових традицій використовувати іноземні слова серед українських (що поробиш – мода!) у назві вжито термін «ручна робота» англійською.

Кожен читач чув хоча б одного разу ці слова – бібліограф, бібліографічна довідка, база даних, шифр книги (ну от не позіхайте, хвилиночку…) Постійні читачі нашої бібліотеки (ми вас любимо!), особливо молодь, досить успішно орієнтуються у бібліотечному довідковому апараті. Але ці замітки – не для них. Вони для тих, хто в бібліотеці буває нечасто, незнайомих слів боїться, напружуватись для вивчення нового не бажає або просто не вірить в успіх і внаслідок цього позбавляє себе певних можливостей. Впізнали себе? Що ви кажете? Просто про вас? Це ж треба…Тому давайте спробуємо перехитрити свої лінощі і страхи та перемогти. Пропоную вам кілька бібліографічних мініатюр на тему «Електронні бази даних ОУНБ ім. Д.Чижевського». А щоб було веселіше, нехай це буде майстер-клас, а ми робимо, наприклад, …намисто. А що? Тепер кругом майстер-класи.

Крок перший, тобто намистинка перша. « Ласкаво просимо!»

На нашому сайті всі були? Не всі? Ну, в Інтернеті-то точно були. Так от, там є наша сторінка. І знайти нас просто. Введіть у пошукове віконце будь-якого браузера, наприклад, Google (Гугл), назву нашої бібліотеки і натисніть на пошук. Перший же рядок – це адреса нашого сайту. Ось вона – http://library.kr.ua/ . Клік, і от ви у нас. Я вас вітаю. До речі, вам цікаво, хто я? Бібліотекар з 36-річним стажем, причому 18 років працювала у бібліотеці для дітей, а наступні 18 років – в обласній науковій. Тобто, мене тут всі знають. Вийдеш на вулицю, кожен третій вітається. Звикли. Спочатку бігали дітьми читати, тепер приводять власних дітей. Але пишу я для тих, з ким лише маю познайомитись. Отже, найголовніше ми зробили. Ви прийшли до моєї бібліотеки. Адже відомо, що найдовша дорога починається з першого кроку. На вашому ланцюжку – перша намистинка. На сьогодні все. Відпочивайте. Ми й так далеко зайшли. Аж на наш сайт. Що кажете? Для вас уже достатньо? І дуже добре. Ланцюжок з однією намистинкою зветься кулон. Круто! Носіть собі. Просто я знаю, що якщо хтось вже зайшов на наш сайт, вийде не скоро. Тут у нас та-а-а-ке!!! Щасливої подорожі!


Майя Міщенко,
головний бібліотекар
Інформаційно-бібліографічного відділу

5 коментарів:

  1. Цікаво дізнатись, якої думки про цю публікацію не лише користувачі, але й фахівці – бібліографи.М.

    ВідповістиВидалити
  2. Цікава думка і читачів, і бібліотекарів. М.

    ВідповістиВидалити
  3. Цікаво дізнатись, якої думки про цю публікацію не лише користувачі, але й фахівці – бібліографи.М.

    ВідповістиВидалити
  4. Гарна ідея доносити інформаційну грамотність, не відриваючись при цьому від коріння ( тобто основ).

    ВідповістиВидалити
  5. Гарна ідея доносити інформаційну грамотність, не відриваючись при цьому від коріння (тобто основ).

    ВідповістиВидалити