вівторок, 16 червня 2020 р.

Цифрової грамотності може навчитися кожен, і бібліотеки в цьому допоможуть


На початку року Міністерство цифрової трансформації України розпочало реалізацію проєкту “Дія. Цифрова освіта”, партнером якого стала Українська бібліотечна асоціація. До слова, бібліотекам взагалі відведено особливу роль у реалізації даного проєкту -  вони стали його своєрідними амбасадорами. Так, офлайн-хабом проєкту «Дія. Цифрова освіта» є і ОУНБ ім. Д.І.Чижевського.
Мета проєкту дати можливість кожному українцю, який хоче мати цифрові навички, вільно їх набути.
Відтак, наступним кроком став запуск національної онлайн-платформи з цифрової грамотності https://osvita.diia.gov.ua/
Творці проєкту обрали сучасний формат навчання – освітні серіали (короткі відеоролики) за участю експертів та українських зірок. Вже зараз на платформі доступні такі освітні серіали: базовий серіал із цифрової грамотності, цифрова грамотність для вчителів, батьків, школярів і підлітків, спеціалізовані серіали для держслужбовців, бізнесменів та стартаперів. А також окреме відео про роботу апаратів штучної вентиляції легень, що стало потрібним і актуальним через поширення коронавірусу. В Міністерстві наголошують, що відеотека платформи буде поповнюватися і далі.
Про те, як використовувати цю платформу, навчатися цифровій грамотності, переглядаючи освітні серіали та допомогти відвідувачам книгозбірень, бібліотечні фахівці можуть ознайомитися, переглянувши запис вебінарів https://www.youtube.com/watch?v=p-OhYXWrKmw&t=1251s
А користувачів запрошуємо в інтернет-центр ОУНБ ім. Д.І. Чижевського, де ви зможете безкоштовно пройти навчання на національній  онлайн-платформі з цифрової грамотності.





 Використані джерела: лист Міністерства цифрової трансформації України головам обласних державних адміністрацій;

https://ula.org.ua/

https://osvita.diia.gov.ua/


Козакова Ірина,
бібліотекар
ОУНБ ім. Д.І. Чижевського

Немає коментарів:

Дописати коментар