четвер, 4 червня 2020 р.

Як бути вимогливим читачем

Правила того, як приспати себе читанням простіші, ніж того, як не заснути, читаючи. Зручно вмостіться в улюбленому ліжку чи кріслі, зробіть собі достатньо тьмяне світло, щоб довелось ледь напружувати зір, оберіть дуже складну, або вкрай нецікаву книжку – але саме таку, щоб вам було байдуже прочитаєте ви її чи ні – і за кілька хвилин заснете. Експертам релаксації з книжкою навіть не доведеться чекати коли . Зручна місцина в бібліотеці (який-небудь читацький зал) стане вам пригоді в будь-який час.

На жаль, щоб не заснути, недостатньо робити все навпаки. Як же вдавалося не заснути тим, хто читав в давнину при свічках? Немає ніяких сумнівів, що причина була одна – їм було не байдуже. Якщо за  мету брати  отримання користі від читання – то ви не задрімаєте. Тобто читати необхідно активніше. З цього випливає, що треба робити певні дії, від яких ви очікуєте віддачі.
Хороші книги, чи то художня література чи науково-популярна, варті такого читання. Використовувати хорошу книгу як снодійне – очевидне марнотратство. Але сумний факт полягає в тому, що більшій кількості осіб, які добре розрізняють вигоду і задоволення все одно не виходить прочитати, те, що запланували. Вони знають, що дає кожна книга, але зазнають поразки. Саме такі люди не відносяться до категорії вимогливих читачів

Мистецтво читання полягає у звичці ставити правильні питання в правильному порядку. Можна виділити три основні питання, які слід ставити до кожної книги:
1. Про що ця книга загалом? Читачеві необхідно знайти основну тему книги і те, як саме автор її розкриває.
2. Про що йдеться в деталях і як? Описуються основні думки і тези автора.
3. І що з того? Ориману інформацію треба перевірити на її необхідність читачеві, що саме важливо, а що ні.


Ці запитання стосуються всього, що варто прочитати – книг, статей, і навіть рекламних матеріалів. І ось тому вимогливий і невимогливий читач настільки відрізняються. Невимогливий не ставить питань і не отримує відповідей.
Людина, яка має звичку ставити до книги запитання при читанні, є кращим читачем, ніж той, хто цього не робить. Але недостатньо лише ставити запитання. Вам слід спробувати відповісти на них.  Теоретично можна це робити в умі, але набагато легше - з олівцем в руках. Тоді олівець є ніби знаком концентрації під час читання. Треба записувати все, що вам спало на думку, і тоді буде легше запам’ятовувати основні тези автора.

Існують різні види засобів для того, щоб робити в книзі позначки.
Основні з них:
1. Підкреслення основного.
2. Вертикальні риски на полях.
3. Цифри на полях.
4. Обведення ключових слів чи фраз.
5. Написи на сторінках.


Складно навчитися добре читати. Читання, особливо аналітичне, не тільки дуже складна діяльність, але й діяльність більшою мірою розумова. Тим не менш, це можливо і людина, яка це робитиме, обов’язково навчиться читати набагато краще.



Бородавкіна Анна,
бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Використані джерела:



Мортімер Адлер «Як прочитати книгу. Класичний посібник із розумного читання», КМ-БУКС, 2018

Немає коментарів:

Дописати коментар