пʼятницю, 19 червня 2020 р.

Намистинка п’ята. – Маленький секрет великого пошуку (як шукати книги?)

       Отже, найлегша намистинка. Шукаємо книги. Ну, про черевики і молоко ми пам’ятаємо. Тому обираємо БД КНИГ ОУНБ ім. Д.Чижевського. Це у стовпчику ліворуч, і автоматично – вгорі. Натискаємо на вид пошуку – стандартний. А це вже праворуч. Вийшло? Молодці! Тепер роздивляємось можливості. Через крихітний трикутничок, за яким меню. Що таке меню знаєте? В кафе можна замовити або пиріжок, або тістечко, або піцу. Але… Їсти будемо те, що замовили. А не те, про що думаємо. Ну ви згодні? Думаємо про пиво, замовляємо воду без газу. Що питимемо?
       Отже, у нас також є меню. Можна шукати за автором, це якщо нам цікаво, наприклад, які книги Стівена Кінга є у бібліотеці. Якщо автора ви не пам’ятаєте, а знаєте назву, наприклад, «Затоптаний цвіт», тоді шукаємо за назвою. Ще можна здійснювати пошук за  ключовим словом, наприклад , квітництво. Або кінологія. Можна вписати кілька слів через один пробіл, наприклад: екологія водні річки. ЦЕ ВАЖЛИВО: між ключовими словами повинен бути один пробіл. А якщо цікавлять книги певного року видання, наприклад нові книги 2020 року, обираємо для пошуку Рік видання і вводимо, наприклад, 2020.
       Все вийшло? Ще б у вас не вийшло! Я ж все перевірила, щоб вийшло. Складні випадки ми поки що не розглядаємо. Я ж таки хитра. Один нюанс. Виписуючи потрібні книги, починайте з зазначення шифру (тут він такий: 26.222) і авторського знаку, що вказує місце книги на поличці (Б27, бо назва книги «Басейн…» починається з літери Б).
Приклад:
26.222
Б 27
Басейн річки Бог / Є. І. Ворона, О. В. Кириляч, О. Д. Максименюк [та ін.] ; ред.: Г. Б. Марушевський, О. Г. Яворська ; Укр. річкова мережа, Вінницька обл. екол. асоц. "Зелений світ Поділля". - Вінниця ; К. : Wetlands International Black Sea Programme, 2009. - 128 с. : а-іл. - Бібліогр. с. 109-112. - 20.00 грн.
ББК 26.222 + 26.222,8 + 26.890(4УКР-4ВІН)
Рубрики: Водні ресурси--Охорона та використання--Вінницька область
Країнознавство--Водні об’єкти--Вінниччина
Доп.точки доступа:
Ворона, Є. І.; Кириляч, О. В.; Максименюк, О. Д.; Марушевський, Г. Б. \ред.\; Яворська, О. Г. \ред.\; Українська річкова мережа (Київ); Вінницька обласна екологічна асоціація "Зелений світ Поділля" (Вінниця)
Примірників загалом: 1
КФ; 1, 1 (1)

Ви ще тут? Справді? Дякую, що дочекались. Ну, до завтра. Пока-пока…

Майя Міщенко,
головний бібліотекар
інформаційно-бібліографічного відділу


1 коментар: