пʼятницю, 15 травня 2020 р.

Хюгге друкованого слова чи сучасні електронні книги?

     
       «Паперова чи електронна книга?» - це глобальне питання, яке хвилює всіх ось вже майже двадцять років. Сьогодні перед сучасною людиною стоїть вибір - взяти почитати традиційну книгу: погортати сторінки, відчути запах паперу , чи кинути в сумку електронний гаджет із завантаженими книгами на будь-який смак.
     Зараз поширена думка про те, що незабаром електронні книги практично повністю витіснять традиційні паперові. Однак чутки про швидку смерть паперових видань сильно перебільшені. Звичайно книги користуються популярністю як і раніше, але недоцільно заперечувати розвиток цифрових технологій і їхній вплив на багатовікову історію носіїв інформації. Найближчим часом вона зміниться  до невпізнання.
      То ж  коли виникла перша електронна книга і що нам обрати?
      Пристрій для відображення текстової інформації придумала і винайшла американська комп'ютерна компанія  DEC. Уже в 1996-му році публіці був представлений перший електронний механізм " DEC Lectrice".  Ззовні пристрій виглядав як мініатюрний планшет із залізним корпусом і кнопковою панеллю. Через високу собівартість перша вузькоспеціалізована електронна книга не заслужила ажіотажу в аудиторії і не була передана на масове виробництво. Через кілька років першою моделлю електронної книги, випуск якої поставили на потік, стали девайси з LCD-екраном, - їх виробництвом одночасно зайнялися NuvoMedia Softbook Press. Ще трохи і ті ж компанії стали виробляти книги з кольоровими, рідкокристалічними екранами. До 2007 року механізми не користувалися великою популярністю серед читачів, проте після появи технології " електронного паперу", ситуація на ринку різко змінилася. Завдяки даній технології текст на дисплеї став більш читабельним і не таким яскравим. 
      Якщо аналізувати з практичної точки зору, то звичайно, електронні книги більш зручніші у використанні. Вони незамінні в подорожі, досить легкі,  майже невідчутні в сумочці. В налаштуваннях гаджета можна підібрати шрифт тексту, його розмір. А моделі книги з підсвіткою зручно читати і в нічний час, при цьому не вмикаючи світла.
       Безперечно, довідниками, енциклопедіями, підручниками і подібними виданнями в електронному вигляді користуватися значно простіше. Але ось для видань творів художньої літератури в багатьох випадках все-таки краще традиційна паперова форма. Вона, безумовно, набагато комфортніша для читання. Також книги, в яких візуальна складова набагато важливіша тексту (дитячі книги, альбоми, ілюстровані видання), не можна замінити електронними.
      Наявність електронних книг дозволяє багатьом людям, які не мають можливості доступу до паперових, наприклад інвалідам або жителям місцевості, де відсутні бібліотеки, отримати доступ до потрібних видань. Важливо і те, що вартість творів в електронному форматі значно нижче паперових. Вони не вимагають величезної кількості книжкових шаф і полиць, до того ж, коли є Інтернет, відпадає і проблема з їх доставкою. А якщо електронні книги допоможуть зберегти якусь кількість дерев - це лише великий плюс.
       В наш час існують проблеми з поширенням «цифрової революції» в книговиданні. Це недосконалість технічних засобів, складність забезпечення надійного захисту авторських і суміжних прав та ін. Однак і велика кількість плюсів електронної книги не переплюне переваги традиційної паперової книги і особливе задоволення від контакту з нею. Запах свіжої обкладинки, шелест новеньких сторінок… Та й сам процес, коли ти береш книгу в руки з книжкової полиці,  або отримуєш її в посилці. Це магія, що не зникне з роками. Це хюгге друкованого слова – затишок для душі, абсолютна насолода.
      В якому ж вигляді читати книги? Аргументів на користь обох видів досить багато, але вибирати - вам! І пам’ятайте, читання стимулює роботу мозку, допомагаючи людині завжди залишатися в гарному настрої, чудовій формі. Якщо читати регулярно протягом життя, можна знизити ризик втрати пам’яті і частково запобігти зниженню концентрації уваги.
      Тож давайте просто читати!
      Якщо Ви обрали електронну книгу, пропонуємо Вам список сервісів, де можна знайти безкоштовні книги:
1. Майже 200 оцифрованих творів містяться на сайті обласної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського в розділі «Цифрова бібліотека» http://library.kr.ua/elib/
2. http://e-bookua.org.ua/
3. http://poetyka.uazone.net/
4. http://chtyvo.org.ua/
5. https://www.ukrlib.com.ua/
6. https://javalibre.com.ua/
7. http://litopys.org.ua/
8. http://ae-lib.org.ua/
9. https://sites.google.com/site/openbookclassic
Сервіси, де можна завантажити книги від 1 грн
1.YAKABOO https://www.yakaboo.ua/
2.Наш формат https://nashformat.ua/catalog/elektronni-knyzhky
3. Фоліо https://folio.com.ua/
Тетяна Познякова, 
бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

1 коментар:

  1. Гарна стаття. Я обираю паперову. Для мене це особливий ритуал, начерпані енергії і релакс.

    ВідповістиВидалити