четвер, 14 травня 2020 р.

Ліса Бреннан-Джобс «Малеча»


Відверта та захоплива книга «Малеча»  викликала бурхливі відгуки  та обговорення в засобах масової інформації  і соцмережах. Книга не має вигаданих персонажів, вона повністю автобіографічна і її авторка – Ліса Бреннан-Джобс – дочка Стіва Джобса, розповідає  про свої  непрості стосунки з відомим і успішним батьком.   Спробуйте поглянути  на Стіва Джобса з незвичного ракурсу  – очима його дитини. Книга спогадів неймовірно вражає відвертими  розповідями про переживання Ліси як дитини, підлітка та юної дівчини. Бреннан  описує, що перші роки її життя Джобс заперечував своє батьківство, а її мати працювала прибиральницею та офіціанткою, не отримуючи жодної допомоги від нього. Тільки після проведення тестів ДНК Стів Джобс визнав її своєю донькою. Вона пригадує,  як поступово намагалася наблизитися до батька, незважаючи на його відстороненість та прохолоду в стосунках. Деякі описані  в книзі моменти, здавалося б, такі незначні,  але містять стільки болю і переживань. Авторка  не виставляє себе тільки жертвою, а інших – лиходіями, вона правдиво  пише і про своє дорослішання, і про власні  помилки.
  Емоції, відчуття, деталі образів та взаємовідносини – саме ці речі є головним стрижнем книги, її основою. Ліса Бреннан-Джобс  намагалася згадати кожну зустріч з батьком  і кожне слово, сказане ним. Особисті драми та конфлікти в житті батька та доньки  минули, залишивши по собі нерадісні спогади  і душевні рани. Так зі спогадів авторки  можна отримати чимало інформації: про побутові подробиці, зрозуміти мотиви та настрої людей з дуже різних соціальних кіл американського суспільства.
Якщо вас зацікавила життєва історія Стіва Джобса не як геніального винахідника і бізнесмена, а як звичайної людини – батька і сім’янина, то ця книга саме для вас. 



Юлія Олейніченко
бібліотекар відділу документів з економічних, 
технічних та природничих наук

Немає коментарів:

Дописати коментар