понеділок, 18 травня 2020 р.

Секрети успішного просування в соціальних мережах

       
Сьогодні ми не можемо уявити наше існування без соціальних мереж. Вони стали не лише засобом спілкування між колегами, родичами, а й джерелом інформації, де можна обмінятися новинами, слухати музику, дивитися відео і фотографії.
      Намагаючись крокувати в ногу з часом, заклади культури, а саме бібліотеки, реєструються в соціальних мережах, створюють свої сторінки, активно використовують інструменти digital-маркетинга.
        Перш за все, соціальні медіа покликані розповісти про те, що відбувається в бібліотеках, зачепити підписників і привести їх на сайт і в офлайн. І, звичайно ж, підвищити культурний рівень аудиторії, мотивувати до читання. Але для цього недостатньо розміщувати сухі анонси. Необхідно також робити цікавий контент, в тому числі мультимедійний, який приверне увагу і до творчості письменників, і до самого пабліку, і до бібліотеки.
Цілі SMM в бібліотеці
1. Розповісти
що відбувається в бібліотеці;
про книги, письменників, важливі  дати.
2. Привернути увагу
до самої бібліотеки;
до пабліка бібліотеки;
до творчості письменників.
3. Мотивувати
відвідати бібліотеку;
підписатися на паблік/ лайкнути/ репостнути;
більше читати;
відвідати сайт бібліотеки.
В 2020 році найбільш популярними є такі соціальні мережі, як Facebook (58% від усіх респондентів), YouTube (41%), Instagram (28%) и telegram (14%).
      Instagram, на відміну від інших мереж, покликаний приваблює читачів куди більше візуальним зображенням, ніж змістом тексту та їх висвітленням. Перед тим, як реєструвати сторінку, потрібно детально вивчити досвід інших бібліотек, закладів культури, порівняти їх.
       Контент ділиться на два типи: обов'язковий (анонси бібліотечних заходів та їх освітлення) і креативний (розважальні та освітні пости, цитати; інші новини, не пов'язані з анонсами). Перший тип заданий заздалегідь, другий творчий і часто підлаштовується, висвітлюючи актуальні події в близькому для бібліотеки ключі.
       Дуже важливо правильно вибрати хештеги, прив'язувати до них тематику постів. Це допоможе значно підвищити популярність сторінки. 
      Як саме шукати цікавий контент для постів? По-перше, пов’язати дати з певними літературними подіями. Це може бути  вихід якихось відомих книг, дні народження письменників. Крім календарного порядку бажано створити цікаві рубрики, наприклад, які книги можна почитати або поради експертів (психолога, юриста, вчителя, медика…).
      Аудиторія Instagram і Facebook дещо відрізняються між собою. Дані дослідження української аудиторії соцмереж оприлюднило комунікаційне агентство PlusOne на сайті. Згідно з ними, основний приріст аудиторії Instagram відбувається завдяки користувачам 19-27 років, а збільшення аудиторії Facebook - за рахунок користувачів віком 39 і більше років. Крім цього, жіноча аудиторія Facebook та Instagram перевищує чоловічу у всіх вікових категоріях. Тож підбирати контент для сторінок в соцмережах можна використовуючи дані соціального дослідження. Наприклад, жінкам можуть бути цікаві культурні заходи: лекції, квести, зустрічі з письменниками, кінопокази, концерти, а у більш вікової аудиторії великою популярністю будуть користуватися курси комп'ютерної грамотності. Крім того, часто у них є діти і внуки, яким бібліотека прищеплює любов до книг і забезпечує різноманітне дозвілля. А чоловікам можна запропонувати публікації про спорт.
      Щоб сторінки бібліотеки в соціальних мережах були популярними, потрібно активно тестувати нові теми, аналізувати  контент. Наша ціль - залучати людей до бібліотек, де вони можуть відкрити для себе багатогранний культурний простір для реалізації своїх талантів, захоплень , очікувань.

Шукайте обласну наукову бібліотеку імені Д.Чижевського в соціальних мережах:
Тетяна Познякова,
бібліотекар відділу соціокультурної діяльності

Немає коментарів:

Дописати коментар