четвер, 7 травня 2020 р.

Алергічні захворювання – актуальна проблема медицини

       Алергію називають хворобою ХХІ століття і не дарма: на алергічні захворювання страждає понад 40% населення планети, і ця цифра невпинно зростає, зокрема і в Україні. Вважається, що до 2025 року кожен другий житель планети матиме той чи інший вид алергії.
Що ж таке алергія? Алергія – це гіперреакція імунної системи на вплив будь-яких речовин (алергенів), які організм сприймає за чужорідні.
       Алергенами можуть виступати будь-які речовини, які нас оточують. У дітей частіше за все це харчові продукти – молоко, яйця, риба, у дорослих – пилок рослин, побутові алергени – кліщі домашнього пилу та цвілеві гриби, а також отрута комах.
       Імунній системі потрібен час, щоб розпізнати і запам'ятати алерген. Коли вона стає чутливою до речовини, імунна система починає створювати антитіла, щоб атакувати її. Цей процес називається сенсибілізацією. Сенсибілізація може тривати довгий час, іноді навіть десятки років. Цим і пояснюється те, що алергія може розвиватися у будь-якому віці.
       Достеменно відомо, що розвиток алергії можуть спричинити багато факторів, серед яких найвагомішим є генетична схильність. Наприклад, якщо двоє з батьків мають алергічне захворювання, ризик виникнення алергії у їхньої дитини сягає понад 80%. Чи проявиться ця алергія, залежить від чинників навколишнього середовища, в яких живе дитина.
       Урбанізація, екологічні чинники, продукти харчування, які ми вживаємо, також можуть підвищувати ризик розвитку алергії у дітей та дорослих. Діти раннього віку більш схильні до розвитку алергії на харчові продукти, яку вони зазвичай переростають. Проте харчова алергія з віком може трансформуватися в інгаляційну – до пилових кліщів, пилку, плісняви та інших алергенів.
       Також мають підвищену схильність до розвитку алергії курці, оскільки подразнення слизових оболонок порушує роботу їхньої бар’єрної функції. Тому якщо на їхню слизову потрапить алерген, ризик виникнення алергічної реакції значно вищий, ніж у тих людей, які не палять.
       Прояви алергії залежать від алергену, з яким контактує організм, та органу-мішені, на який він впливає. Під час алергії на харчові продукти часто спостерігаються висипи на тілі, які супроводжуються свербежем, болем у животі, розладами травлення.
       Також висипи на шкірі можуть спостерігатися під час безпосереднього контакту алергену зі шкірою. Такий вид алергії називається контактним алергічним дерматитом і найчастіше розвивається на хімічні речовини та метали.
       У разі контакту з алергенами повітря можуть спостерігатися наступні симптоми: нежить, чхання, закладеність носа, сльозотеча, почервоніння очей, а також симптоми бронхіальної астми, а саме кашель, задуха, хрипи та видих зі свистом. Якщо не лікувати алергію, з часом вона може призвести до хронічної бронхіальної астми.
       Про все це можна прочитати на сторінках наступних видань: Б.М.Пухлик «Елементарна алергологія», Вінниця, 2002;  І.А.Шувар «Особливо небезпечні рослини України», 2013; Б.М.Пухлик «Алергологія», Вінниця, 2004; Н.Г.Соколова, В.Д.Тульчинська «Педіатрія з дитячими інфекціями», Харків, 2010; Ф. Ліберман «Лікування хворих алергією», 2001; «Клінічні реакції на їжу», К., 2000. Ці видання розраховані на різні категорії читачів. Тож читайте, обирайте потрібну літературу, використовуйте її з користю для себе і знайте, що всі ці книги та набагато більше знаходяться в обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.І.Чижевського, яку можна відвідати після завершення карантину.
       У разі підозри на алергію не зволікайте зі зверненням до спеціаліста – тільки так можна зберегти якість свого життя та уникнути ускладнень.
       Деякі з цих симптомів алергії люди помилково сприймають за застуду. Але якщо вони мають сезонність, проявляються під час перебування в якомусь конкретному приміщенні або ви відчуваєте їх протягом усього року, то тут вже необхідна консультація алерголога.

З повагою 
Лариса Медведєва,
 бібліотекар відділу документів з питань
 медицини та охорони здоров’я
 ОУНБ ім. Д. І. Чижевського. 

Немає коментарів:

Дописати коментар