четвер, 28 травня 2020 р.

«Залишок дня» Кадзуо Ішіґуро


    Особливої уваги заслуговує британський письменник японського походження Кадзуо Ішіґуро – лауреат Нобелівської премії з літератури 2017 року. До найвідоміших його робіт належить роман «Залишок дня» (Л.,2019). За цей твір Ішіґуро отримав Букерівську премію.
    Книга відома насамперед завдяки екранізації роману в головній ролі з Ентоні Гопкінсом.
    «Залишок дня» – це історія з суто англійським гумором. Джеймс Стівенс – головний герой, для якого робота є сенсом всього життя. Він по-іншому не бажає жити, бо у своєму служінні лорду Дарлінгтону стає «великим дворецьким». Він погоджується на пропозицію здійснити шестиденну мандрівку й побачитися з міс Кентон, яка служила в маєтку економкою в часи лорда Дарлінгтона. Залишившись наодинці сам із собою, Стівенс починає згадувати «старі, добрі часи». Виявляється, що в його житті не було нічого більше, крім роботи. Жодних емоцій, почуттів і поривів, лише служіння, гідність і честь. На заваді виконання Стівенсом своїх обов’язків не стали навіть хвороба і смерть батька, а також можлива перспектива особистого життя з міс Кентон. Врешті приходить запізніле розуміння, що його життя могло скластися зовсім по-іншому.
    Кадзуо Ішіґуро в своєму романі дуже вдало описав внутрішній світ дворецького – людини, яка незворушна до кінчиків пальців, нічого не може його вивести з рівноваги, ніщо не може вплинути на його прагнення служити господарю.
    Назва твору «Залишок дня» є багатозначною. Джеймс Стівенс вважає вечір найкращим часом доби. Бо це найкращий час для відпочинку та розвитку.
Чудова книга, яка викликає багато емоцій та переживань. Радує жива мова перекладу з англійської Ганни Лелів.
    Якщо Вас зацікавила книга, після завершення карантинних обмежень завітайте до відділу абонемента.

Людмила Позняк,
 бібліотекар 1 категорії відділу абонемента.

Немає коментарів:

Дописати коментар