четвер, 30 квітня 2020 р.

Нові надходження до бібліотеки

Сучасна бібліотека – це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність. Вона не лише сховище для книг, електронний архів, а й те місце, де можна отримати доступ до всього цікавого незнаного й непізнаного.
Із задоволенням хочеться зробити огляд літератури, яка нещодавно надійшла до відділу документів з питань медицини та охорони здоров’я Обласної універсальної бібліотеки ім. Д. І. Чижевського. Вона буде цікавою для всіх, хто навчається, вдосконалюється, розширює свій світогляд.
У монографії «Керування тривалістю життя людини»: Львів, 2018, автор В. Ніконець, – вперше викладено Всесвітні закони розуму і троїсту закономірність, які знаходяться в основі тривалості життя людини. Показано приблизний план пріоритетів для планування довголіття. Велика  кількість вміщених у виданні афоризмів і висловів відомих філософів, письменників і вчених із розглянутої проблеми може бути використана кожною людиною для планування довголіття і керування тривалістю життя.
Посібник «Комунікативні навички в медицині»; автор Н. Галіяш, Тернопіль, 2019, – призначений для студентів медичних закладів усіх рівнів акредитації, практична робота яких передбачає спілкування з пацієнтами. Книга буде корисною і для практикуючих лікарів. У виданні автором систематизовано основні поняття, правила та техніки комунікативної компетентності з урахуванням міжнародних стандартів комунікації, представлено основні протоколи спілкування в певних ситуаціях.
Автор навчального посібника «Українська мова для студентів-іноземців медичного профілю» А. А. Сила, Суми, 2019, – поставила за мету допомогти студентам у вивченні української мови як для вирішення навчальних завдань, так і для задоволення інших соціально-культурних потреб, пов’язаних з адаптацією в реальній мовній ситуації країни, в якій вони навчаються.

Також будуть корисними для студентів наступні видання. 
«Анестезіологія, інтенсивна терапія та невідкладні стани»: навчальний посібник, Суми, 2019 рік. В ньому зосереджені навчальні плани МОЗ України та програми спеціалізації (інтернатури) випускників вищих медичних закладів освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації зі спеціальностей «Анестезіологія та інтенсивна терапія» та «Медицина невідкладних станів», які передбачають навчання інтернів на відповідних кафедрах і стажування в базових установах охорони здоров’я. Матеріали посібника забезпечать готовність випускників інтернатури до складання екзамену «Крок-3» і до самостійної лікарської роботи.
«Психіатрія та наркологія в загальній медичній практиці», Київ, 2019, вказує на важливість вивчення психіатрії в курсі медичної освіти, адже  на лікарів загальної практики припадає найбільша частина первинних звернень пацієнтів із психічними розладами. У підручнику висвітлено основи вітчизняного законодавства в галузі психіатрії та організації надання психіатричної і медико-психологічної допомоги особам із різними видами психічних та поведінкових розладів.
«Практична мікробіологія»: посібник, Тернопіль, 2019, – для студентів медичних факультетів вищих навчальних закладів ІV рівня акредитації . Матеріали посібника подано відповідно до навчальних програм з курсу мікробіології, імунології, вірусології.

Для студентів медичних коледжів, училищ та інститутів медсестринства у їх практичній роботі призначені навчальні посібники:
- «Практикум з анатомії», Н.Л. Павлик, К.,2019;
- «Практикум з акушерства», А.А. Бачинська, К.,2019;
- «Практикум з гінекології», Н.М. Валавіна, К., 2019.

Для студентів медичних закладів вищої освіти, а також для лікарів-інтернів, клінічних ординаторів, аспірантів та інших спеціалістів буде цікавим навчально-методичний посібник «Психіатрія та наркологія», К.,2019 р. та навчальний посібник А. М. Васько «Засоби захисту організму від дії іонізувального випромінювання», – К., 2019.

 «Лікарські рослини у військовій медицині», – К., 2017, – навчальний посібник для військових лікарів-практиків, фахівців фармацевтичного профілю, військових провізорів. У цьому виданні відображено сучасні аспекти використання нетрадиційних методів лікування  у військовій медицині. А саме: загальні положення сучасної фітотерапії, принципи добору рослин і комбінацій компонентів у зборах, особливості їх практичного застосування. До посібника включено розділ з фітотерапії окремих поширених захворювань військовослужбовців.
        Про походження людини ми дізнаємося з книги «Подорож людини: генетична одісея»: Спенсер Веллз; пер. зангл. Н. Гоїн, – Харків, 2019. Автор – генетик та антрополог цікаво та захопливо розповідає про надзвичайну подорож з Африки до віддалених куточків Землі, від появи найперших повністю сучасних людей до наших днів. Про все це автор розповідає звертаючись до генетики, як до карти мандрів світу.
Я. Адлер – докторка медичних наук, відомий німецький дерматолог, авторка бестселера «Зовнішня історія. Що приховує шкіра?», експерт з питання охорони здоров’я пропонує до уваги читачів ще одну книгу – «Внутрішня історія. Про це не говорять», Харків, 2019. Вона також стала бестселером. Ці книги дуже цікаві, пізнавальні та, навіть, прогресивні. В чому їх цінність – можна дізнатись тільки прочитавши.
        І ще одне видання хочеться про анонсувати. Це книга Є. Баглик «Фейсбілдинг: краса й молодість обличчя», Харків, 2019.
Фейсбілдінг доступний, природний, ефективний, безпечний спосіб збереження молодості обличчя. Автор – засновниця Міжнародної школи фейсбілдінгу та кваліфікований тренер дає поради, як завжди залишатися гарною та молодою.
        Тож читайте, навчайтесь, пізнавайте та насолоджуйтесь читанням. Вся література цікава та повчальна. Вибирайте для себе потрібну, одержуйте знання, розширюйте свій світогляд, адже досконалості немає меж! 

Лариса Медведєва,
бібліотекар відділу документів з питань
 медицини та охорони здоров’я 

Немає коментарів:

Дописати коментар