вівторок, 28 квітня 2020 р.

Як пригорнути кактус?


Виховувати підлітка непросто. Так скаже всякий, хто мав подібний досвід. Вам здається, що син або донька стали норовливими, грубими, агресивними. Як таке могло трапитись, адже ще вчора у Вас була наймиліша, найвихованіша дитина? А сьогодні – це колючий кактус! Є багато проблем, з якими стикаються батьки підлітків. Як прийняти свою «нову» дитину, яка подорослішала?
Книга Анни Гресь «Як пригорнути кактус? Книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків» (Х.: ВГ «Основа», 2018) покликана допомогти мамам і татусям зрозуміти причини поведінки свого підлітка та допомогти йому. Разом із читачами автор розглядає проблеми, які можуть постати перед підлітками та їхніми близькими, і дає прості і конкретні поради: що робити, а чого краще не робити.
Перш за все розглянемо як працювати з книгою. У змісті батьки можуть знайти «свою ситуацію» і прочитати про неї, щоб вибрати свій спосіб дій. А ситуацій у книзі дуже багато: підліток погрожує піти з дому (краде гроші вдома; бажає собі смерті; не хоче допомагати батькам; поводиться агресивно; маніпулює батьками; хоче більше свободи; не ночує вдома; став жертвою насилля…). Кожна ситуація доступно структурована. Автор пропонує розвязання кожної проблеми у будь-який із трьох наведених способів.
Спосіб перший, найпростіший. Він допоможе батькам вжити екстрених заходів, принаймні почати аналізувати ситуацію, виграти трохи часу, щоб краще підготуватися. Більшість прийомів, описаних у першому способі, ефективно працюють нетривалий час. Це своєрідна «пігулка», яка допомагає на деякий час якщо не позбутися «больового симптому», то хоча б трохи ослабити його. Але такий спосіб все ж потрібний, адже дуже багато ситуацій, повязаних з підлітковою поведінкою, слід розвязувати негайно.
Спосіб другий, більш складний. Серйозна сімейна робота, пошук шляхів до розвязання проблеми – це і є другий спосіб. Наприклад, придумати, чим по-справжньому можна захопити підлітка, якщо він не бажає вчитися. Як замінити штучну (матеріальну) мотивацію справжньою, внутрішньою. Як домовитися всім учасникам виховного процесу. Як правильно будувати спілкування з підлітком. Якщо він не йде на контакт.
Спосіб третій, найскладніший. Причини конфліктів і проблем треба шукати не лише в дитині. Проте не завжди потрібно вдаватися до самоаналізу і самолікування. Потрібно якнайшвидше звернутися по допомогу до психолога.
Отже:
  •       швидка допомога
  •       аналіз, пошук причин і робота з ними
  •       робота батьків над собою, звернення до психолога

Спробуємо вирішити одну з проблем у три способи на конкретному прикладі. Чому підлітки не хочуть навчатись? Як зробити так, щоб дитина-підліток узялася за розум? Просто в підлітковому віці навчальний інтерес змінюється на комунікативний. Дитина хоче не вчитися, а спілкуватися – з дітьми своєї статі і протилежної. З однолітками і старшими товаришами. Ніхто з дітей не сприймає розповіді дорослих, що треба навчатися, бо інакше «доведеться працювати двірником». То й що? Коли я навчалася у школі. В мене була подруга, старша сестра якої мріяла працювати двірником. А раптом хтось щось загубить, а вона знайде. Починаємо працювати з книгою Анни Гресь «Як пригорнути кактус?...»
Спосіб перший, найпростіший. Так званий метод «морквини» – спосіб, який використовує більшість батьків. «Якщо добре вчитимешся, отримаєш новий телефон / поїдеш до Лондона на канікули / влітку полетимо на Балі…» Насправді цей спосіб має безліч недоліків. Адже «градус» подарунка весь час підвищується. Сьогодні – джинси, завтра – телефон, а післязавтра що? Літак? Настане момент, коли батьки не зможуть купити те, що замовила дитина.
Спосіб другий, більш складний. Іноді спрацьовує такий прийом: за допомогою одного-двох предметів удається «запустити» усе навчання. Наприклад, є в школі хоча б один учитель, якого дитина любить, або просто поважає. З уроків цього вчителя ми і розпочнемо. Особливо добре, якщо учень хоча б трохи цікавиться цим предметом. Поговоріть з учителем. Можливо, він вже має ідею щодо розвязання проблеми. Створіть ситуацію успіху для своєї дитини. Учитель хвалить його, звісно, за справу. Потрібно намагатися зацікавити дитину хоча б одним предметом, а потім розширювати захопленість.
Спосіб третій. Найскладніший. З дитиною постійно (а не лише у випускному класі) потрібно проводити мотиваційні бесіди. Наприклад, розповісти і показати що таке професія лікаря або юриста в реальному житті, а не за нудною книгою. Дуже добре було б, якби хтось із приятелів узяв вашого підлітка на роботу: нехай побачить усе зсередини. Батьки ж повинні показати зв’язок між професіями і тими знаннями, які дитина здобуває в школі. А ще можна сина чи доньку записати у науковий гурток для підлітків, адже там вони спілкуватимуться з однолітками.
Вас зацікавила книга Анни Гресь «Як пригорнути кактус?...» Видання знаходиться у відділі абонемента. І памятаймо: дбайливі батьки бачать у своїй дитині хороше, навіть якщо цього зараз не видно!

Наталія Білаш,
 завідувачка відділом абонемента

Немає коментарів:

Дописати коментар