вівторок, 28 квітня 2020 р.

«…Явилась милість нам Господня…»

Воскресіння Христове, Великдень, Пасха – головне церковне свято, найперше з 12 найважливіших церковних свят. А також свято весняного воскресіння, оновлення природи, що відзначалося у день весняного рівнодення ще за часів язичництва. Великдень символізує перемогу над смертю Ісуса Христа, котрий прийняв смерть за гріхи людей і спасіння людського роду від страшних бід.
На теренах України святкувати Великдень, як Воскресіння Ісуса почали ще наприкінці першого тисячоліття, із запровадженням християнства.
Дата свята не є сталою і кожного конкретного року обчислюється за місячно-сонячним календарем. Дата Великодня має випадати на першу неділю після першого весняного повного місяця, яка наступає після весняного рівнодення.
Цього року усі православні християни будуть відзначати Великдень 19 квітня. І, напевно вперше, від початку відзначення цього свята, священники і уряди країн, закликають вірян залишатися вдома. Це потрібно для того, щоб не наражати себе і свої рідних на небезпеку захворіти на коронавірус.
Але свято не відміняється. Кожен має як слід підготуватися до нього. За традицією, Великодню передує серйозна підготовка. Починається вона з Великого семитижневого поста – очищення думок, душі і тіла. Останній тиждень перед Великоднем  називається Страсна Седмиця (Страсний тиждень).
Особливе значення має Великий (Чистий) четвер – день, коли Ісус разом зі своїми учнями під час Таємної Вечері розділив останню трапезу. А ще Чистий Четвер – прибирання перед Великоднем. Вважається, що у цей день людина повинна повністю очистити і себе, і оселю. Є така народна прикмета, пов’язана з Великим четвергом: потрібно перерахувати всі гроші три рази, щоб потім весь рік «водилися» гроші. А також у Чистий четвер, згідно православним традиціям, готували четвергову сіль, яка є потужним сімейним оберегом. Цю сіль приготувати можна особливим чином лише один раз на рік – в ніч з середи на четвер, або в сам Чистий четвер. У цей день господині прибирають, миють, перуть. Згідно великодньої традиції, у цей день потрібно ставити тісто для пасок і фарбувати яйця.
 Найсуворішим і найсумнішим днем цього тижня є Страсна п’ятниця – день розп’яття і смерті Ісуса. Люди моляться, відвідують церковну службу, постують. Під суворою забороною цього дня є всіляка домашня робота, веселощі і пісні, у народі кажуть: «Хто пісні у Страсну п’ятницю співає – на Великдень сльози проллє». В цей день господиням дозволено лише пекти хліб.
Всі підготовчі роботи – приготування їжі, фарбування яєць, мають бути закінчені до Світлого Воскресіння. У ніч на неділю, після опівночі, дзвін сповіщає про Воскресіння Христове і початок великодньої служби. Служба триває всю ніч і найурочистіший  її момент настає коли священик сповіщає «Христос воскрес!», а всі присутні відповідають «Воістину воскрес!». Святяться паски, яйця та інші страви, принесені дбайливими господинями у Великодньому кошику.
Після церковної служби розходяться по домівках і починають «розговлятися». Український звичай Великоднього сніданку символізує собою багатство Небесного столу в Домі Отця. За старим українським звичаєм, коли родина зібралася на Великодній сніданок, найстарший член родини ділиться з усіма присутніми свяченим яйцем – символом нового життя в Христі, бажаючи кожному зокрема різних Божих благословень.
Святкування тривають тиждень, який називається Світлою великодньою седмицею, а кожен із днів носить назву світлого.
Оскільки Великдень є найвеличніше свято року з ним пов’язано безліч прикмет і вірувань. Наприклад, на Великдень не можна займатися хатньою роботою – з клопотами піде щастя. А ось той, хто побачить світанок у Великодній ранок, до нього обов’язково прийде удача. Особливу силу має молитва на Великдень. Якщо в цей день від щирого серця, з вірою в душі попросити Господа виконати найзаповітніше бажання, то прохання буде почуте.
Тож готуємось до свята, залишаймося вдома, щоб наступного року  мати змогу на Великдень відвідати і урочисту церковну  службу, і свої рідних та друзів! Зберігаймо в душі віру, у серці – любов, а в розумі здоровий глузд!
Світлого всім Великодня!

Ольга Шпаченко, 
бібліотекар відділу абонемента

Немає коментарів:

Дописати коментар