вівторок, 28 квітня 2020 р.

«Я повернулася. Люблю»



Ольга Герасим’юк – відома українська телеведуча та громадська діячка, лауреатка численних міжнародних та вітчизняних відзнак. Всі ми памятаємо її культове шоу «Без табу» та «Проти ночі», «Хочу і буду»… Хтось називає її програми занадто «сльозливими», комусь це здається «щемливістю», «відвертістю»... З рештою, в кожного своя думка.
У 2019 році у Львові у Видавництві Старого Лева вийшла книга Ольги Герасимюк «Я повернулася. Люблю». У виданні зібрано есеї, тревелоги та образки за більш ніж десять років – від 2007 до 2019 року. На читача чекають захопливі подорожі, знайомство з історією, культурою, звичаями та ментальністю багатьох народів, але насамперед тут будуть зустрічі з людьми. Вдумлива й чутлива до найтонших деталей, до найглибших психологічних нюансів авторка (за сумісництвом – і героїня) не тільки розповість багато нового про барвистий і строкатий світ, а й нагадає призабуте, зупиниться перед сакральним, поміркує про вічне. Щире і просте, радісне й печальне, зворушливе і мудре на цих сторінках переплітаються, сходяться й розходяться, творять чутливі, як пульс, візерунки живої оповіді, де кожне слово пропущене крізь серце.
Маряна Савка (поетеса, головна редакторка, співзасновниця «Видавництва Старого Лева») про цю книгу говорить так: «Для мене ця книжка мандрів і дорожніх нотаток – це насамперед цікава антропологія, адже Ольга Герасим’юк, як би далеко світ за очі не втекла, все одно натрапить на людину з її особливими звичками і заморочками. А головне – на людину з цікавезною власною історією, яку вона мусить розказати уважній мандрівниці, аби цю історію почули ми».
Особисто на мене з перших сторінок книги ніби повіяло теплом, щирістю та відвертістю. І відразу ж – світла печаль та сльози на очах. Не була б це пані Ольга! «Минулого тижня я проводжала душу свого батька – вона, якщо вірити, вже мала полетіти за хмари, кудись назавжди, туди, де давно живуть його мама й тато, діди й прадіди…» Письменниця розкриває свої почуття й відчуття від втрати близької людини. Тата вже немає, натомість з’явився приплив любові до всіх, хто живе поряд. Авторка книги днями ходить містом, вглядається в обличчя людей, серед яких сусіди, однокласники, учитель фізкультури... Вона дуже ніжно відгукується про «столицю свого життя» – Пирятин, Полтавської області. Кожна маленька історія, якою ділиться з читачем авторка, наповнена глибоким змістом. Письменниця ніби підглядає за життям та поведінкою людей, з якими зустрілася у своєму житті. Дебютна збірка есеїв – це невеличкі дорожні замальовки, кожна розміром до пяти сторінок. Проте до цих маленьких творів можна і хочеться повертатися.
А ще, читаючи цю книгу, ви зможете подорожувати найгарнішими куточками України; також опинитися у Стокгольмі, Баку, Люксембурзі, Франкфурті і, навіть у Парижі в Луврі.
Видання «Я повернулася. Люблю» Ольги Герасим’юк є у фонді відділу абонемента.

Наталія Білаш, 
завідувачка відділом абонемента



Немає коментарів:

Дописати коментар