понеділок, 9 липня 2018 р.

Спробуйте стати «лінивою мамою»




Усі ми своїм дітям бажаємо лише щастя. Ми хочемо, щоб вони були здоровими, веселими, успішними, і заради цього з раннього дитинства вирішуємо всі питання за них, надмірно опікуємося та турбуємося. Адже «мама краще знає», коли дитина зголодніла, відчуває чи змерзла, чи навпаки, потерпає від спеки. Коли діти підростають, то ми замість них складаємо ранці до школи (щоб нічого не забули), віддаємо до гуртків, часто не запитавши у дитини про її бажання, інколи обираємо навіть майбутню професію своєму чаду. А що потім? Потім ми дивуємося: чому дитина не хоче відвідувати обрану мамою секцію, чому безвідповідально ставиться до навчання, чому не допомагає батькам по господарству, чому така несамостійна?

Анна Бикова, популярний дитячий та сімейний психолог, наводить приклади зі свого життя і роботи щодо виховання дітей. Вона ділиться з читачами спостереженнями та роздумами, запрошує разом поміркувати – а чи дійсно варто завжди бути мега-турботливими батьками, чи, можливо, потрібно іноді «вмикати ліниву маму», яка залишає дитині простір для самостійного
вирішення проблем.
Це книга-розповідь та книга-роздум про прості, але зовсім неочевидні
речі. Вона порадить:
- як позбутися почуття неспокою і бажання все контролювати;
- як виховати в собі готовність відпустити дитину в самостійне життя;
- як прийняти свою дитину не як своє продовження, а як самостійну особистість, у якої є свої бажання і потреби;
- як зрозуміти, що батьки – це не додаток до дитини, і вони не мають зосереджуватися лише на обслуговуванні її інтересів. Адже становлення самостійності й незалежності дитини неможливе без становлення самостійності й незалежності батьків.

Рекомендую всім, хто прагне стати «лінивою мамою» і при цьому
виховати самостійну дитину. А також раджу використовувати практичні поради
із книги «“Лінива мама”: завдання для розвитку» цієї ж авторки.


Книгу «Самостійна дитина, або Як стати "лінивою мамою"» можна знайти у
відділі обслуговування користувачів.


Ірина Рєзнік,
завідуюча відділом обслуговування користувачів

Немає коментарів:

Дописати коментар