пʼятницю, 6 липня 2018 р.

Пакистанська дівчинка змінює світ




Уявіть, що ви дівчинка і живете з родиною у найпрекраснішій долині країни, оточеною кільцем гір, вершини яких міняться на сонці і привалюють найзаможніших осіб з різних куточків світу на популярні курорти. Ви любите свою домівку і готові самовдосконалюватися, щоб віддати своїй країні та її жителям найкращу часточку себе. 

І раптом приходять люди зі зброєю. Вони починають диктувати свої правила і карають тих, хто їм не підкорюється. Навіть якщо непокора – це тільки бажання вчитися у школі.

Так починається історія 15-річної Малали, що сколихнула світ п’ять років тому. Історія, що піднімає глобальну проблему протистояння прав людини і традицій, поняття яких сьогодні переосмислюється чи, принаймні, піднімається як щит, проти того, що лякає. Налякані у ній – ті, хто здається наймогутнішими.

Для мене – це книга про силу слова та свободу: свободу слова, свободу вибору, свободу як таку; і про Пакистан – культуру та людей.

Дуже контроверсійна книга, написана дитиною, що слідом за батьком з ранніх років виголошує промови, так і сприймається – у дусі юнацького максималізму, можливо, дещо штучно і як щось надзвичайне. Хоча життя саме по собі надзвичайне і  для того, щоб перевірити буквальну точність написаного, варто пройти шляхом Малали. 

Рекомендую всім, хто сумнівається в тому, що «одна дитина, один учитель, одна книжка й одна ручка здатні змінити світ».

Книга «Я – Малала» у відкритому доступі сектору документів суспільних наук відділу обслуговування користувачів.


Фото і текст – Юлія Ярова,
бібліотекарка І категорії
відділу обслуговування користувачів

Немає коментарів:

Дописати коментар