пʼятницю, 27 липня 2018 р.

День хрещення Київської Русі


З 26 липня у відділі обслуговування користувачів напередодні Дня хрещення Київської Русі, а також на честь пам’яті князя Володимира, що відзначається 28 липня відкрита книжкова виставка «Хрещення: тисячолітня спадщина». 


На основі великої кількості авторитетних історичних документів, археологічних знахідок науковці, історики, вчителі, всі, хто цікавиться історією й духовною спадщиною України зможуть відкрити для себе справжню історію християнізації нашої держави, її древні історико-культурні й релігійні корені. Виставкові матеріали потверджують думку Володимира Мономаха про те, що «християнство – не тільки наука правди, віри і моралі, але у більшій мірі – новий спосіб життя, Боже життя. Християнство принесло в світ звістку про воскресіння і перетворення світу». Вочевидь, глибоко відчув це й рівноапостольний князь Володимир Великий ще 2030 років тому. Традиційно вважається, що саме він започаткував нову добу в історії Київської Русі, здійснивши священне хрещення. Проте ці загальновідомі факти доповнюються новими історичними відкриттями сучасних дослідників. 

Завдяки статті єпископа Володимира (Поліщука) «Яку віру прийняв Оскольд?», опублікованій на сторінках «Київської старовини» (2002 рік, №4), можна дізнатися про три періоди хрещення українських земель: перший з яких – період Апостольський і Апостольських мужів І – ІV ст. н., е., другий – відновлення християнства і масового хрещення при Оскольдові V – ІХ ст., і третій – акт державного визнання християнства при Святому Володимирові та Ярославі Мудрому. 

Дещо іншої думки притримується Валентин Мойсеєнко у статті «Шлях до нової віри. Хрещення Русі: міфи і реальність», надрукованій у книзі «Сила м`якого знака, або Повернення Руської правди» (К.: Видавництво ПрАТ «Українська прес-група», 2011). Автор розвідки стверджує, що літочислення християнства почалося з 860 року, часу Аскольдового хрещення.

У своїй монографії «Прийняття і сприйняття християнства в Русі-Україні» (К.: КНТ, 2015) український філософ, письменник, публіцист Петро Кралюк розглядає саме історичний контекст християнізації українських земель. Автор досліджує питання поширення
християнства на українських обширах, починаючи з найдавніших часів і закінчуючи Володимировим хрещенням. Цінність книги – у наповненні матеріалами месіанства Кирила й Мефодія в християнізації українських територій; язичницькій реакції тогочасного люду, «відродженні християнства» за часів княгині Ольги; відображенні Володимирового хрещення в давньоруських джерелах.

Молодий читач знайде багато цікавого на сторінках книги Василія Бокієвського «Історія хрещення Київської Русі» (К.: ТОВ «Видавництво Кондор», 2013). Емоційна, захоплююча
оповідь передає атмосферу історико-культурних подій під час масового хрещення в 988 році мешканців Києва, а згодом й інших міст Руської держави Володимиром Святославовичем.

В обсязі науково-популярної книги Ірини Калинець «Загадки хрещення України-Руси» (Львів, «Місіонер», 2000) описаний період з середини ІХ до кінця ХІ ст., коли християнство пустило свої міцні паростки й на слов`янських землях. З великою пошаною авторка говорить про шляхетні служіння Кирила й Мефодія, повідує про життя Феодосія Печерського. 

Про відкриття церков, монастирів, розповсюдження християнської віри в наш час ідеться в розвідці С. Баршай «Україна на шляху до духовності і моральності суспільства: тисячоліття
хрещення Русі», вміщеній у книзі «Духовність і художньо-естетична культура» (т. 17; К., 2000).

Експозиція посилається й на історичні, культурницькі, етнографічні версії науковців, що публікують свої розвідки в багатьох періодичних виданнях – часописах «Київська старовина», «Український історичний журнал», «Віче», газетах «День», «Слово просвіти», «Українське слово». 

Виставка діятиме до вересня. Запрошуємо до її перегляду як широкий загал, так і тих, хто цікавиться темою історії виникнення та розвитку християнства Київської Русі.


Наталія Чуприна,
бібліотекар І категорії
відділу обслуговування користувачів

Немає коментарів:

Дописати коментар