вівторок, 1 вересня 2020 р.

Бібліотека – інформаційний простір

    


    Сьогодні неможливо уявити культуру, мистецтво, освіту, науку обласного центру і регіону без обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського. Це одна з найстаріших в Україні, найбільша за обсягом фондів книгозбірня області, яка має універсальний фонд на традиційних та новітніх носіях, зберігає колекції цінних і рідкісних видань. 

    Бібліотека виконує функції головного інтелектуального центру регіону, координує діяльність бібліотек області, надає їм науково-методичну допомогу, зберігає цінні українські та зарубіжні видання, приватні документи відомих людей краю та зарубіжжя.

    Максимум інформації про себе – такий девіз має наша книгозбірня!

    Працівники шукають нові форми роботи для того, щоб підняти свій авторитет серед населення. Спостерігаються тенденції зростаючого дистанційного сервісу. На сьогодні ОУНБ ім. Д.Чижевського дедалі більше нарощує свою присутність в інтерактивному медіасередовищі, а саме в соціальних медіа. Використання новітніх технологій допомагає у створенні іміджу й рекламуванні бібліотечних послуг. Саме соціальні мережі є найоптимальнішим засобом для інтерактивної комунікації бібліотеки і користувача у сучасних реаліях сьогодення. Вони сприяють динамічному розвитку взаємодії в суспільстві, а також допомагають виконувати бібліотекарям професійні обов’язки.

    В бібліотеці було створено своєрідний історичний куточок – музей до 120-річчя заснування бібліотеки. Сторінки історії свідчать про величезну просвітницьку роль у справі розвитку і поширення культури й освіти. Бібліотека не тільки обслуговує читачів, а й діє як просвітницький заклад, відгукуючись на видатні події і знаменні дати.

    Бібліотекарі збирають письмові спогади старожилів про історію свого краю, а це – тісний зв'язок зі старшим поколінням і реклама для бібліотеки. Ведеться велика краєзнавча робота. При відділах постійно діють виставки народних майстринь, художників.

    Робота книгозбірні спрямована на інформаційне забезпечення читачів. Багатий фонд та велика кількість інформаційних видань сприяють якісному обслуговуванню користувачів. Крім цього цікаві книжкові виставки, різноманітні форми масової роботи, а також онлайнові інтерактиви дають можливість повністю задовольнити потреби читачів.

    Крім цього проводяться різноманітні форми роботи, завдяки яким  підвищується фаховий рівень працівників. Так, наприклад, серед відділів проводиться конкурс бук трейлерів, в якому необхідно обрати книгу та відеороликом її прорекламувати.

    Місія бібліотеки – відображає призначення, розкриває її сутність, показує, що вона робить. На сьогодні ОУНБ ім. Д.Чижевського реалізує концепцію третього місця, де розкриває весь свій потенціал. 

    Бібліотека зберігає свої найкращі риси і традиції – донесення до найширших верств населення здобутків вітчизняної і світової культури, втілених у книзі, демократичність і загальнодоступність, націленість на невпинний розвиток і утвердження своєї суспільної значущості як храму знань, накопичених людством.



Бородавкіна Анна,

бібліотекар відділу соціокультурної діяльності


Немає коментарів:

Дописати коментар