середу, 30 вересня 2020 р.

Філологічні новинки

 Розмова друга.

«Проростати з себе, над собою, сміливо і безстрашно, і радісно летіти в найяснішу темряву, постійно збуваючись, безперервно стаючи собою». Це одне із аспектів життєвого й літературного кредо Костянтина Васильовича Москальця.

Нещодавно обласна наукова бібліотека ім. Д.І.Чижевського поповнилася двома новими виданнями сучасного поета, прозаїка, літературного критика, есеїста Костянтина  Москальця. Одне із них – вибрана критика та есеїстика «Стежачи за текстом», друга – книга художньої прози «Зірка на ім`я Марія». Обидві видані в 2019 році видавництвом Старого Лева. 

                                 

Автор книг належить до покоління «вісімдесятників», для яких важливою модерною альтернативою була опозиція до панівного культурного дискурсу. Представники цієї когорти прагнули постійно відчувати естетичну красу та буттєву глибину навколишнього світу, бути творчою особистістю і в текстах, і в житті, орієнтуватися на вже існуючі європейські та українські досягнення.

 

У збірник «Стежачи за текстом» поряд із уже раніше опублікованими статтями ввійшли й нові дослідницькі візії письменника. Власне, поетичні й літературознавчі уподобання Костянтина Москальця витають навколо творчого космосу Миколи Зерова, Василя Герасим’юка, Ігоря Римарука, Івана Малковича, Василя Голобородька, Олега Лишеги, Наталки Білоцерківець, Володимира Свідзінського, Грицька Чубая та інших. Естетика слова літератора, його жива мова відкриває нові грані життя і творчості відомих художників слова, передає дух їхнього часу, оприявнює неповторність емоційних проявів та асоціативних можливостей. 

І в літературній критиці, і в художній творчості Кость Москалець уміє простою мовою висловлювати складні речі. Культуру його письма можна передати відомою формулою: «Пиши просто, як тільки можна. Але не простіше».

………………………………………………………………………………..

Москальцеву поезію та прозу можна розглядати як єдиний текст, у котрому він ліричним та епічним словом говорить про своє світорозуміння, ділиться з читачем власними міркуваннями та естетичними знахідками. Усе це простежується й у книзі вибраної прози «Зірка на ім`я Марія».

Тож, якщо читач полюбляє витончене письмо, відстороненість від марнотних перипетій, заглибленість у внутрішню структуру душі, входження в природу – йому, як повітря потрібна творчість Костянтина Москальця. Легке, граційне, летюче письмо цього автора введе вас у обшир, що існує на грані реалії-міражу, де відбуваються одночасні події назовні й у серці людському. Ввійдіть у нього! І ви тоді почуєте, як голосно мовчить маленька вишня, як дивовижно чудово виконані хмари, як «у гущавині ночі достигає, наливається потужним рожевим соком плід вранішньої зорі»… І це лише мініатюрні штрихи гармонійної музики художніх творів автора. В усій повноті – це, вочевидь, відображення неповторної поліфонії Всесвіту. Торкнутись цих струн… Залунає музика… Висвітиться райдуга…

Приходьте, читайте, насолоджуйтесь…  

Наталія Чуприна, 

бібліотекар відділу обслуговування користувачів 

Немає коментарів:

Дописати коментар