четвер, 3 вересня 2020 р.

Світові шедеври – батькам та дітям


       Йоганн Вольфґанґ Ґете (1749 – 1832) – видатний німецький письменник, мислитель, учений. Трагедія «Фауст» – найвідоміший твір Ґете, над яким він працював майже 60 років. За шкільною програмою з цим твором учні знайомляться в 11-му класі. Пізніше хтось вивчатиме цю філософську драму у виші в курсі «Історії зарубіжної літератури». 
       У фонді відділу абонемента обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського є дитяче видання «Фауста». Так-так, саме для дітей років восьми-десяти. Текст написано мовою, зрозумілою для дітей: 
«Змагання між Богом та дияволом, добром і злом – дуже давнє, таке ж, як і ця історія. Проте почнімо спочатку. Цей день був точнісінько такий, як будь-який інший. Господь сидів на своєму престолі і з небесної височини дивився на землю, яку створив…»
      Ця розповідь є вільним переказом тексту (переказ Барбари Кіндерманн). Головна мета цього видання – передати ідеї та зміст одного з найвидатніших творів світової літератури. Тож Автор переказу не ставив собі за мету відтворити всі діалоги та сюжетні лінії «Фауста». Вам цікаво хто ж автор (точніше авторка) української версії вільного переказу твору? Підкажу – народилася в Києві, за освітою філолог, багато років працювала головним редактором популярного дитячого журналу «Соняшник». Пише для дітей, захоплюється далекими мандрівками, колекціонує равликів… Так – Леся Воронина! У тексті використано численні цитати з класичних перекладів «Фауста» (їх виділено курсивом), що дає змогу познайомити юного читача з літературним першоджерелом. В українському виданні цитується відомий переклад Миколи Лукаша. 
       Видання чудово ілюстровано! Ілюстратор Клаус Ензікат народився у  1937 році в Берліні. Один з найвідоміших сучасних художників-графіків. Творчість Клауса Ензіката відзначена багатьма престижними міжнародними преміями. У 1996 році художник отримав золоту медаль ім. Ганса Крістіана Андерсена – за найвидатніші досягнення в галузі ілюстрування дитячої книжки. З 1995 до 2002 року був професором в Інституті прикладного мистецтва в  Гамбурзі.

       Ось так в одному виданні для дітей поєдналося стільки відомих прізвищ: Барбара Кіндерманн, Микола Лукаш, Леся Воронина, Клаус Ензікат і, звичайно ж, Йоганн Вольфґанґ Ґете. 
       Запрошуємо дорослих і дітей відвідати відділ абонемента та поринути у таємничий світ «Фауста».

Наталія Білаш, 

завідувач відділу абонемента


Немає коментарів:

Дописати коментар