понеділок, 21 вересня 2020 р.

Філологічні новинки

Шановні філологи, хочеться поділитись із вами радістю. Наша книгозбірня збагатилась унікальною літературою, яка, сподіваємось, і для вас буде корисною й цікавою. Є новинки, як для мовознавців, так і для літературних фахівців. Власне, такі книги надзвичайно важливі для всіх жителів країни «ЛЮБЛЮЧИТАТИ». Розповімо про них короткими замальовками.

Розмова перша.

Глибше осягнути колоритну особистість українського публіциста, науковця, історика, економіста, фольклориста, засновника українського соціалізму, громадського діяча Михайла Петровича Драгоманова читачеві допоможе неперевершена книга визначного літератора сучасності, доктора філологічних наук, професора Леоніда Ушкалова «Чарівність енергії: Михайло Драгоманов» (К.: ДУХ І ЛІТЕРА, 2019. Серія «Постаті культури»).

Гадаю, багатьом відомо, як цікаво, захоплююче, глибинно й барвисто розповідає й пише Леонід Володимирович Ушкалов. Ось і в цій монографії  виразними й живими штрихами він змальовує образ пуританського реформатора Михайла Драгоманова, якому були властиві сувора самодисципліна, високі вимоги до себе й до інших, невтомна праця, моралістичне ставлення до життя, незламна відданість принципам і мужність іти своїм шляхом. Ціль його існування на землі вилилась у поклик: «Vivat vita!» – «Нехай жиє життя!».

 Михайло Драгоманов прожив лише 54 роки; таку ж кількість символічних параграфів має й пропонована книга. У ній виразно й соковито літературознавець змалював полтавський та київський періоди життя молодого Драгоманова, доцента Київського університету святого Володимира. В такому ж свіжому, органічному викладі подається життєпис літератора й поза межами батьківщини. Адже вже з 35 років і до кінця свого життя Михайло Петрович жив за кордоном, спершу в Женеві – вільним письменником, а потім професором болгарського університету в м. Софії. «Він сам себе зробив вигнанцем, – писав Борис Грінченко, – щоб не були вигнанцями з його рідної землі воля, правда, світ».  А Михайло Павлик зазначав: «Драгоманізм – се могуча культурна сила, яка вже відограла велику ролю в історії України за останніх 40 років і якій ще суджено робити у нас історію дуже довгий час, – коли не до кінця існування нашої нації». Сучасниками Драгоманова й нинішніми науковцями робились припущення у необхідності вмістити твори й листи культурного діяча у двадцять п`ять, тридцять або шістдесят томів. Але духовна спадщина науковця-літератора, на жаль, досі ще не має повного оприлюднення.

Користувачі ОУНБ ім. Дмитра Чижевського мають змогу ознайомитись із багатотомниками, окремими виданнями Михайла Петровича Драгоманова й літературою про нього. Хронологічний діапазон наявних примірників вбирає прижиттєві автентичні фоліанти ХІХ сторіччя, публікації ХХ і  початку ХХІ століття.

Дорогі друзі, гостинно запрошуємо вас до книгозбірні!

Наталія Чуприна, 

бібліотекар І категорії    


Немає коментарів:

Дописати коментар