пʼятницю, 15 червня 2018 р.

Розумові розваги

     За що ми любимо літо? За теплі дні, за можливість відпочити від навчання (якщо у Вас канікули) або від напруженої праці (якщо перебуваєте у відпустці), за смак і аромат перших ягід і фруктів. А найбільше – за довгі-довгі сонячні дні та можливість займатись рухливими іграми щодня. Стоп... А чи щодня? А якщо літо виявиться дощовим, ранки – прохолодними, а вечори – хмарними? У кожного свій рецепт від дощового дня. Звичайно, це книга, перегляд художніх фільмів та уболівання за спортивну команду завдяки телебаченню, розваги у мережі Інтернет. Чим можна урізноманітнити цей перелік? Пропонуємо звернути увагу на так звані «розумові ігри». У тому числі такі, у які можуть грати люди з різною підготовкою та певним запасом знань у різних галузях. Ідеально тут підходить велика родина.
        Працівники інформаційно-бібліографічного відділу ОУНБ ім. Д.І.Чижевського вирішили показати під час літніх канікул, як грати в одну з головоломок – чайнворд. У перекладі на українську - «ланцюжок слів». На відміну від більш поширеного кросворду, де в основі лежить хрестівка і слова повинні перетинатись по вертикалі і горизонталі, у чайнворді, розгадавши значення слів, ми маємо ланцюжок, у якому слова співпадають своїми першими і останніми літерами. Наприклад, ланцюжок «Птахи і квіти»: дятеластівкайстра.
      Щодо гри, яку провели маленькі користувачі, була мудра змійка «Люби і знай свій край», «Загадки про знайоме і незнайоме», «Хитрий ланцюжок».

     Для зручності гри бібліотекарі збільшили сам малюнок кросворду до плакатного аркушу. Всього було запропоновано три чайнворди за рівнем складності. Після того, як чайнворд було розгадано, почалась друга частина гри – складаймо чайнворд самі. Принцип із спільною літерою засвоїли практично всі учасники гри. Складніше було сформувати, скласти запитання, щоб відповідь дала потрібне слово. Але незабаром найкмітливіші змогли це зробити. 
      Ми сподіваємось, що учасники гри додадуть чайнворд до своїх улюблених, не підозрюючи, що у грі вони розвивають пам’ять, інтуіцію, вчаться спілкуватись у команді різновікових учасників, стримуючи емоції і бажання порушувати правила, набувають важливі  навички володіння собою, мають шанс виділитись у громаді не бешкетом, а корисною справою. Отже, грайте з нами, грайте без нас, грайте краще від нас!

Майя Міщенко,
головний бібліотекар
інформаційно-бібліографічного відділу

Немає коментарів:

Дописати коментар