середу, 23 червня 2021 р.

Музикант і кіт

  

    26 червня світове співтовариство відзначає Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками. Що або хто може допомогти подолати наркозалежність? 

Бувають такі зустрічі в житті людини, після яких вона вже не буде такою, як раніше. Пропонуємо вашій увазі реальну історію молодого хлопця на ім’я Джеймс, який зустрів безпритульного кота.

Джеймс Бовен «Вуличний кіт на ім’я Боб».- Київ: ПП «Рідна мова», 2016. Перша частина тетралогії про вуличного кота Боба.

Родина Джеймса мешкала в Австралії. Його батьки розлучилися, коли він був ще дитиною. Батько переїхав до Лондона. Мати вела свій бізнес і вважала за потрібне постійно змінювати міста життя і праці, а хлопець вимушений був переходити з однієї школи до іншої. З однокласниками заприятелювати не вдавалося, одного разу його навіть закидали камінням таку «гостинність» проявило нове оточення підлітків.

Джеймс вирушив на канікули до Лондона, щоб провідати свого батька і сестру. Молодий хлопець мав мрію - стати музикантом. Весь час він писав пісні і досить пристойно їх виконував. Музика була засобом самовираження. Разом з друзями Джеймс створив групу. Їх виступи були успішними, молодих музикантів почали запрошувати на корпоративи. Але хлопець призвичаївся до наркотиків. Згубний дурман круто змінив вектор його життя. Він не складав нові тексти, не вдосконалював виконавчу майстерність. Думки Джеймса були лише про те, де вкрасти так, щоб не запроторили до в’язниці. А крав він, щоб заплатити за нову дозу. Батько Джеймса не встановив добрі стосунки з сином. Хлопець перебрався до родини старшої сестри, але ні вона, ні тим більше її чоловік не змогли або не захотіли допомогти йому. Родина втратила з ним зв'язок.

Вирушаючи до Лондона, Джеймс мав зворотній квиток, який купила йому мама, і хотів повернутися додому, до Австралії.

Важко визначити, де саме був його дім! Може, насправді його і не було?! Не було того куточка, де тебе вислухають, обіймуть, підтримають, скажуть, що все у тебе буде добре! 

Більшість часу молода людина знаходилася під дією наркотиків. Не дивно, що, вештаючись по всьому Лондону, Джеймс десь загубив паспорт. Тому вимушений був лишитися сам в чужому місті, великому і до нього байдужому. Допоки не зустрів… кота.

Вуличний музикант - молодий хлопець з рудим котом на плечі. Його стали помічати перехожі на вулицях Лондона. В одну мить людина-невидимка ніби проявилася з повітря. Джеймс був вже не просто музикантом, він перетворився на турботливого друга, який взяв на себе відповідальність за життя маленької пухнастої рудої істоти.

Кіт Боб прожив 14 років і помер 15 червня 2020 року.

Бувають такі зустрічі в житті людини… А чому тільки людини?!

Бувають такі зустрічі в житті, після яких воно вже не буде таким, як раніше.

Книга Джеймса Бовена «Вуличний кіт на ім’я Боб» чекає на вас у відділі абонемента.

Олена Мазур, бібліотекар відділу абонемента. 


Немає коментарів:

Дописати коментар