пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

Перфекціоністи, або Як інженери створили сучасний світ

Термін «перфекціонізм» перекладається як «абсолютна досконалість». Це бажання, навіть потреба робити все ідеально. Книга англо-американського письменника і журналіста Саймона Вінчестера присвячена тим, кого перфекціонізм штовхав постійно розвиватися, вчитися, не стояти на місці, тим хто є центральною фігурою сучасного технологічного і соціального прогресу - інженерам.

Автор веде у подорож еволюцією технологій, розповідаючи про досягнення Джона Вілкінсона, Генрі Моудслі, Томаса Джефферсона й інших фундаторів науково-технічного прогресу. Аналізуючи історії їхніх тріумфальних відкриттів — від перших парових двигунів до телескопа «Габбл» та сучасних смартфонів. Однак простежуючи розвиток технологій, автор досліджує певний компонент — точність, яку вважає виміром науково-технічного прогресу. 

В англійській мові поняття точності має два значення. Точність експерименту, об'єкта є мірою надійності і узгодженості та водночас це вимір того, наскільки близько результати відповідають істинному або прийнятому значенням. Наприклад, стріли потрапляють в ціль, і вимірювання проводяться по відношенню до «яблука» в центрі мішені. Точність описує, наскільки близько стріли знаходяться до центру. Чим ближче - тим точніше постріл. 

Німецький філософ Карл Ясперс сказав: «Більшість людей думати не вміють, тому що чхати і кашляти людина може з народження, а думати його треба вчити». Видатні інженери навчаються все життя, прагнучи до максимальної точності. Саймон Вінчестер вважає, що саме це прагнення інженерів-перфекціоністів є вирішальним чинником прогресу й одночасно перевагою та загрозою для нашого майбутнього. 

Книга «Перфекціоністи: Як інженери створили сучасний світ» — неймовірний досвід популяризації науки, написаний у легкій формі.

Григор’єва Марина, головний бібліотекар відділу документів з економічних, технічних та природничих наук.

Немає коментарів:

Дописати коментар