суботу, 17 квітня 2021 р.

Як ходити до музею

 


Чи любите ви ходити до музеїв? Чи вважаєте це нудним і не цікавим заняттям?

Пропоную вашій увазі книгу Йохана Ідема «Як ходити до музею», яка допоможе перетворити походи в музеї на справжні пригоди.

Йохан Ідема – нідерландський письменник і арт-консульт - дає 32 поради правильного відвідування музеїв. Автор книги наголошує, що в наші дні відвідування музею не повинно обмежуватися лише спогляданням робіт. Сучасний музей – це місце, де відбувається багато цікавих речей, і ми повинні отримувати не лише естетичне задоволення, а й незабутній досвід. А для цього потрібно «робити багато речей інакше».

Чи чули ви коли-небудь про «музейні ноги»? Можливо і не чули, але відчували так точно. Це – «біль у ногах після тривалого повільного ходіння залами музею, що чергуються зі стоянням на місці». Щоб уникнути цих неприємних відчуттів, Йоган Ідема радить перед виходом добре відпочити і не намагатися охопити все за один раз – «мистецтво – це потужний стимул, але воно вимагає й часу на відновлення».

А чи замислювалися ви над тим, яке значення мають рами для картин? Автор книги дає відповідь і на таке питання. Рами – не просто шматок дерева, який захищає картину, вони посилюють наші зорові відчуття. Як сказав якось Ван Гог, картина без рами – наче душа без тіла. 

А як реагувати на провокативне мистецтво? Річ у тім, що мистецтво, яке викликає жах або огиду, може виштовхнути глядача із зони комфорту. Автор говорить, що потрібно проявляти найперші свої емоційні реакції: хочете сміятися – посмійтеся, плакати – заплачте, розлютіться, закричіть. «Хто сказав, що мистецтво вимагає від вас мовчання і стриманості? Переживання шоку – це перший крок до розуміння мистецького твору…» - заявляє автор.

Також арт-критик дає поради, як правильно сприймати пейзажі і портрети в музеях. Аби справді зрозуміти експозицію, варто не боятися ставити запитання наглядачам, які не тільки розуміються на мистецтві, але й знають чимало цікавих історій про ці експонати та їх майстрів. 

Книга «Як ходити до музею» мотивує і надихає! Вона дуже круто оформлена, а ілюстрації роблять процес читання ще більш захопливим та приємним.

Загалом це одне з найвеселіших, найлегших і корисних видань про мистецтво. А в кінці навіть є перелік цікавих музеїв, які можна відвідати з користю.

Читайте, беріть до уваги всі поради автора і відправляйтеся до музею!


Тетяна Познякова,

бібліотекарка відділу мистецтв


Немає коментарів:

Дописати коментар