вівторок, 27 квітня 2021 р.

Мистецтво навколо нас

 


«Мистецтво… є перетворенням – такою мірою, що зміни скрізь і завжди стануть частиною його природи, байдуже, йдеться про фізичні категорії, інтелектуальні чи духовні. Не ідея змінює мистецтво, а саме мистецтво переформульовує ідею, пристосовуючи її до себе», - стверджує автор книги «100 ідей, що змінили мистецтво» Майкл Берд.

Майкл Берд – британський письменник, поет, журналіст, один з авторів популярної програми про мистецтво на каналі ВВС.

«100 ідей, що змінили мистецтво» - книга, яка відкриває завісу в історію мистецтва починаючи від печерних малюнків до стріт-арту. Автор не пише про знакові твори чи про напрямки, а зупиняється саме на ідеях, які формували способи творення мистецтва, демонструє, як ідеї попередніх епох переосмислюються митцями.

Книга привертає до себе увагу вже з першого погляду, вона дуже якісно оформлена, має безліч кольорових ілюстрацій. Кожен розворот книги – це стисла розповідь про події певного періоду в мистецтві, про технології та винаходи, які в той чи інший час вплинули на способи вираження творчості.

Після прочитання книги ви точно будете знати, що таке: контрапост, поліптих, тромплей, медієвізм; відчуєте різницю між ню й еротичним мистецтвом, поп-артом і оп-артом; дізнаєтеся, як митці використовують потенційні можливості цифрових технологій та інтернету; чи належить ефемерний феєрверк до мистецтва; хто з митців вживав галюциногени та як наркотики впливали на їхнє світобачення. 

Рекомендуємо книгу читати з відкритим Google. Автор в тексті згадує десятки картин, митців, перфомансів та інсталяцій, та, на жаль, не всі з них супроводжуються кольоровими ілюстраціями  - просто не можливо було все вмістити в одній книзі. В такому випадку завжди допоможе Всесвітня мережа.

Мистецтва навкруги нас значно більше, ніж здається на перший погляд, воно всюди. Книга «100 ідей, що змінили мистецтво» дасть поштовх, аби почати свій шлях розуміння мистецтва.

Тетяна Познякова,

бібліотекарка відділу мистецтв



Немає коментарів:

Дописати коментар