вівторок, 27 квітня 2021 р.

Нові надходження з українського мовознавства

 «Мова — духовне багатство народу»
В. Сухомлинський


Шановні користувачі обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського та прихильники сучасної української мови, пропонуємо вашій увазі перелік нових надходжень з українського мовознавства.

Береза, Тарас. 
Скажи мені українською / Т. Береза. - Львів: Апріорі, 2019. - 455,[1] с. 

Українсько-російський словник правдивої мови «Скажи мені українською» має на меті повернути розуміння величі та краси української мови, а також покращити загальний рівень володіння українською мовою в побуті та діловому спілкуванні. Формат словника наочно показує відмінності між правдивою українською мовою й штучними запозиченнями з мови російської.

Словник є черговою авторською спробою наголосити на винятковій важливості вжитку питомих українських слів і висловів.

Радевич-Винницький, Ярослав Костянтинович. 
Історія української мови: іноетнічні персоналії / Я. К. Радевич-Винницький. - Львів: Апріорі, 2020. - 260 с.: портр., фото. - Бiблiогр. в пiдрядк. прим.

Книга містить нариси життя і діяльності видатних особистостей неукраїнського походження, які позитивно вплинули на визнання, утвердження і розвиток української мови та її літературної форми. Видання адресоване широкому колу читачів, які цікавляться історичним шляхом української мови. 

Сербенська, Олександра Антонівна. 
Голос і звуки рідної мови / О. А. Сербенська. - Львів: Апріорі, 2020. - 279,[1] с.

У книжці «Голос і звуки рідної мови» викладено матеріал, що поглиблює знання з фонетики та фонології, розширює обрії бачення природи нашого усного мовлення. Подано відомості про таке складне і багатоаспектне явище, як людський голос. Розкрито значення важливих елементів комунікації, пов’язаних із поняттями слухати – чути – мовчати.

Терлак, Зеновій. 
Пунктуаційний словник-довідник / З. Терлак. - Львів: Апріорі, 2019. - 395,[1] с. - Бібліогр. с. 395.

Пропонований довідник – перше видання такого типу, створене на українському мовному матеріалі. У ньому використано словникову форму для розкриття особливостей української пунктуації. Реєстр словника містить службові та самостійні частини мови, перед якими чи після яких потрібно ставити певний розділовий знак, а також слова, словосполучення чи цілі синтаксичні конструкції, які потребують у тексті відокремлення. 

Представлені книги призначені для усіх, хто працює зі Словом і бажає удосконалити своє писемне мовлення. 

Чекаємо Вас у відділі обслуговування користувачів!

Ірина Кучеренко,
провідний бібліотекар відділу 
обслуговування користувачів

Немає коментарів:

Дописати коментар