середу, 23 жовтня 2019 р.

Есеї українських інтелектуалів «Нова Європа»

Пропонуємо для вашого читання книгу «Нова Європа» з нових надходжень у відділі обслуговування користувачів. Книга представлена Видавництвом Старого Лева у 2018 році.
 У цій збірці відомі українці-інтелектуали розповідають про своє бачення України та її місце в Європі. Вони діляться нетривіальними думками, які будуть цікаві і скептикам, і оптимістам, а також тим, хто намагається сформувати власну візію розвитку нашої країни.

До збірки, упорядницею якої є Катерина Зарембо, увійшли есеї таких авторів: Альона Гетьманчук, Мирослав Маринович, Дмитро Кулеба, Світлана Пиркало, Олександр Щерба, владика Борис (Ґудзяк), Оксана Пахльовська, Володимир Єрмоленко, Ярослав Грицак, Віталій Портников, Микола Рябчук.


Володимир Єрмоленко вказав на необхідність розширення Європи на Схід в якості противаги розширення впливу авторитаризму: «У своєму есеї я пишу про те, як Європа формувала образ гідної Європи. Головне для мене це те, що кордони Європи для неї самої – дуже мінливе явище. Коли ми читаємо Мілана Кундеру, то ніби бачимо відображення в дзеркало нас самих. Велич Кундери полягає в тому, що він повернув Центральну Європу на карту світу. Але негативним є те, що він фактично провів кордон на межі Радянського Союзу. І зараз дуже важко вклинити Україну у цей кордон. Геополітика – це завжди зсування кордонів. Якщо Європа втратить динаміку розширення на Схід, то авторитаризм буде розширюватися далі на Захід. Або Європа, або новий авторитаризм. Може, це надто антогоністична теза, але мені здається, що саме такою є реальність».

«Ми задумали збірку “Нова Європа”, тому що усвідомили: для переважної більшості українців поняття “нова Європа” виглядає дещо лячно, тоді як “стара Європа” – комфортно і навіть ностальгійно. По суті, європейське майбутнє для українців бачиться як минуле ЄС. Те, що для європейців вже ностальгія – для нас переважно ще мрія», – зауважила  авторка ідеї збірки «Нова Європа»,  Альона Гетьманчук.

Якщо  цікавитесь, як наша держава може вплинути на розвиток Європи і водночас як може змінитися сама, то ця книга – саме для вас! Запрошуємо до змістовного читання!

Наталія Чуприна
бібліотекар відділу обслуговування користувачів

Немає коментарів:

Дописати коментар