середу, 7 червня 2017 р.

Вільний доступ до інформації – право і потреба кожного члена суспільства

Вільний доступ до інформації передбачений законодавством України та має виконуватися у будь якій державній установі. Бібліотеки України не є  винятком. Але, крім традиційних носіїв інформації – книг, в бібліотеці сьогодні широко та активно використовуються можливості мережі Інтернет.
Щоб користувачі мали якісне обслуговування, інформаційно-бібліотечне обслуговування постійно вдосконалюється. Сьогодні доступ до  фондів можна здійснювати через Інтернет, отримувати потрібну інформацію про документи, які є в книгозбірнях. Бібліотеки інтегрувались в мережеве середовище і використовують його як інструментарій для надання найсучасніших послуг своїм користувачам. Бібліотеки еволюціонують в інформаційні центри, інфополіси, урізноманітнюють та збагачують форми і методи реалізації інформаційної функції. Таким чином вони відіграють важливу роль у забезпеченні права кожній людині мати вільний доступ до інформації.
В Інтернет-центрі обласної універсальної наукової бібліотеки ім.Д.І.Чижевського користувачі можуть отримати широкий спектр послуг щодо пошуку інформації з використанням новітнього технічного обладнання. В наш час робота в будь-яких галузях потребує комп’ютерних знань, основ роботи в Інтернеті, з використанням різних програм. Самостійно не всім вдається опанувати комп’ютерні технології. Тож пропонуємо перелік послуг, які можна отримати в Інтернет- центрі бібліотеки.
Просторі зали, зручні робочі місця, можливість роздрукувати інформацію з електронних носіїв прямо у відділі – все це створює комфортні умови для плідної роботи.
Пропонуємо викладачам та активістам нашого міста, представникам громадських організацій замовити залу для проведення вебінарів, тренінгів з використанням інтерактивної дошки.
На період канікул у будь-який сезон можна замовити тематичні, комплексні заходи для школярів; перегляд цікавих відеоматеріалів з практичною частиною на закріплення отриманих знань.
Проводимо навчання з комп’ютерної грамотності в групах, це - тижневі навчання людей поважного віку, під час яких вчимо працювати з текстовими документами, пошуку інформації в Інтернеті, роботі з флешкою, спілкуванню по скайпу, в соціальних мережах, в електронній пошті. Можна записатися й на індивідуальні заняття.
Зараз дуже модно мати свої блоги, виставляти пости про все, що вам цікаво, ділитися своїми думками, самовиражатися, розповідати про свою справу. У нас ви зможете отримати знання про те, як створити блог та наповнювати його інформацією. Створіть свій віртуальний простір для самореалізації!
В житті багато яскравих моментів: весілля, народження дитини, відпочинок, корпоративи та інше. Світлини – це чудова пам’ять про важливі для нас дати. Але набагато яскравішими будуть ваші спогади, коли ви змонтуєте їх у відеоролики та зберігатимете у своїх сімейних архівах. Ми навчимо вас створювати їх аби зафіксувати найкращі моменти вашого життя!
Працюючи в нашому комп’ютерному центрі, ви матимете можливість  отримувати консультації від співробітників відділу в той час, коли матимете в цьому потребу.
В Інтернет - центрі ви завжди зможете знайти навчальні матеріали, переглянути цікаві відео, прослухати аудіозаписи, почитати електронні книги, ознайомитися з цікавими публікаціями, переглянути онлайн журнали тощо.
Також пропонуємо корисні ресурси, за допомогою яких можна  зареєструвати дитину в дитячий садок, оплатити комунальні послуги, придбати квиток на авіа - чи залізничний транспорт та отримати інші послуги.
Сьогодні кожен член суспільства не тільки має право на вільний доступ до інформації, але й реальну можливість отримати її з різних джерел. В бібліотеці можуть працювати і впевнені інтернет-користувачі, і ті, хто тільки опановує навички роботи у всесвітній мережі. Перед нами відкритий всесвіт, ми не обмежені ні в якій інформації, на кожен наш запит можемо отримати відповіді, оперативно відшукати інформацію, яка нам потрібна. Інтернет дає багато можливостей кожному, хто цього потребує. Тож не гайте часу – навчайтеся новому, приходьте до бібліотеки за корисними знаннями!






  Оксана Федоренко,              
 провідний бібліотекар Інтернет - центру
обласної універсальної наукової
бібліотеки ім. Д. Чижевського 


Немає коментарів:

Дописати коментар