середу, 7 червня 2017 р.

«Історія без цензури»: найвагоміший історичний проект десятиліття



Iсторія – скарбниця наших діянь,
свідок минулого, приклад і повчання
для сьогодення, застереження
                                       для майбутнього.                                        
                                                            М. Сервантес

Минуле, сьогодення і майбутнє тісно пов'язані між собою. Історія дає нам можливість пізнати самих себе. Сьогодні в Україні історія більше, ніж наука. Вона привертає увагу широких кіл громадськості, викликає бурхливі дискусії, відкриває незнані сторінки минулого, жахає невиправданими жертвами. Історія України поступово стає частиною національного світогляду.
Обласна універсальна наукова бібліотека ім.Д.І.Чижевського пропонує ознайомитись із серією книг, що побачили світ завдяки спільному громадському просвітницькому проекту «LIKБЕЗ. Історичний фронт», який запрацював улітку 2014р., об’єднавши небайдужих до долі країни істориків з провідних наукових та освітніх установ України: Інституту історії України НАН України, Українського інституту національної пам`яті, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Інституту української археографії ім. М.Грушевського. Книги надруковані харківським видавництвом «Клуб Сімейного Дозвілля».
Завдяки цьому проекту читач може познайомитися з думкою провідних вітчизняних істориків, результатами останніх наукових досліджень та відкриттів. Автори не виконують ідеологічне замовлення, їхні оцінки часом не збігаються, що дозволяє самому читачу виступити суддею в цих суперечках. В добірку входять видані на даний момент шість видань.
 У книзі “Народження країни. Від краю до держави. Назва, символіка, територія і кордони України” йдеться про те, як Україна “здобувала себе”: як ставала країною, а потім державою, як формувала свою територію, окреслюючи її кордонами - тими кордонами, які нам доводиться боронити зі зброєю в руках сьогодні.
Ті, хто цікавиться історією країни, знайде для себе інформацію про те, як укорінювалася назва «Україна протягом століть»; як формувалася її територія; якою символікою користувалися наші предки, а також про державні символи, які сьогодні набувають нового, заслуженого, й набагато важливішого значення, ніж за колишніх часів; про те, як утворилися та змінювалися державні кордони України. Саме ці актуальні теми розкривають автори в книзі.
Історія свідчить, що з європейських країн через територію України пройшло найбільше народів. Це означає, що наша культурна спадщина в Європі – найбагатша. Частина з тих народів пройшла, розчинилася і зникла, хтось осів, а ще певна частина жила тут здавна й залишилася на рідних теренах. Читаючи книгу “Тіні згаданих предків. Від склавинів до русинів. Прадавня Україна. Русь і походження українців”, читач зможе простежити шляхи наших найдавніших пращурів - від початків залюднення території сучасної України до розквіту Київської держави у середині ХІІІ ст. Різні за стилем викладу – і більш популярні, і наукові нариси провідних археологів та істориків України, знайдуть свого читача, оскільки вони зорієнтовані на широкий загал тих, хто цікавиться історією.
Книгу “Лицарі Дикого Поля. Плугом і мушкетом. Український шлях до чорного моря” писали автори з Києва, Харкова, Нікополя, Одеси та Севастополя. Це не є послідовною і повною історією Південної України, це - авторські нариси, які подають лише її окремі фрагменти про те, як Південна Україна стала полем взаємодії дуже різних спільнот: осілих русинів-українців, кочових ногайців, кримських татар, італійців з колонії Генуї, гірських кримських готів та прибережних греків, заморських турків-османів...Про це не знає широкий загал, але знайомство з цими матеріалами може щиро вразити читача. Координатор проекту український історик, соціолог, викладач, публіцист К.Галушко дав високу оцінку цій книжці як насправді дуже перспективній «…бо вона багато в чому є першою на цю тему, і, вочевидь, справді масштабною, основою для повноважного епосу Українського Степу…Вона дає рівну раду й осілим, і кочовим спільнотам території сучасної України».
У дивному словосполученні: чим могла бути «Русь після Русі»? міститься ціла низка прихованих як історичних, так і ідеологічних сюжетів. Частина з них раптом стала актуальною у 2014р., коли багато українців знову замислилися про витоки своєї держави і народу, про стосунки з давніми сусідами. Тому черговий том серії «Історія без цензури» “Русь після Русі”. Між короною і булавою. Українські землі від королівства Русі до Війська Запорозького” має  таку невипадково провокативну назву та дає можливість читачу замислитись над суперечливими сторінками історії:
-  Коли закінчилася Русь і почалася Україна?
-  Чи існувала Галицько-Волинська Держава?
-  Чи була литовсько-руська доба періодом бездержавності українців?
-  Чи була Річ Посполита “польським завоюванням”? Ці та багато інших подібних питань є віддавна дражливими як для істориків, так і широкого загалу українців, тому автори проекту намагалися їх розкрити якомога повніше.   
Історія кожної нації, представленої на політичній мапі сучасної Європи, зберігає пам'ять про події, без яких націю неможливо собі уявити. Наприклад, для Німеччини – драматична доба Реформації, для Польщі – повстання Тадеуша Костюшка (1794р.), для Франції – славнозвісна Велика Революція 1789-1799рр.
Для України такою визначальною подією стало козацьке повстання, яке на початку 1648р. підняв тоді ще чигиринський сотник, а згодом уславлений козацький гетьман Богдан Хмельницький. Повстання, яке майже миттєво переросло в настільки потужний виступ, якого ані Україна, ані Річ Посполита, у складі якої перебували на той час українські землі, ще не бачили у своїй історії. Книга “Князі і гетьмани усієї Русі. “Через шаблю маємо право”. Злети і падіння козацької держави 1648-1783 років” розповідає, як виривалась назовні енергія визвольних змагань українців у середині ХVІІ ст., як народжувалась, розвивалась і занепадала Козацька держава, хто з «ясновельможних гетьманів» своєю звитягою й мудрістю прославляв козацьке ім’я, а хто нівелював його до відомої Шевченкової метафори «раби, подножки, грязь Москви, варшавське сміття…» Тобто, про те, як вершилась велика історія України в її золоту добу, коли поняття «вільність», «право», «гідність», «незалежність» були не порожніми звуками, а сенсом самого життя.
Авторський колектив останньої книги “Поле битви - Україна. Від “володарів степу” до “кіборгів”. Воєнна історія України від давнини до сьогодення” своїми науковими дослідженнями та відкриттями представили історію військової справи на українських землях від доби неоліту до війни на сході України у важкі і трагічні 2014-2015рр., коли громадяни України показали, що, незважаючи на внутрішню кризу та зовнішню агресію, вони, можливо, навіть несподівано для себе – готові до випробувань. А героїчні нащадки “Кіборгів” отримали це прізвисько за свою нелюдську витривалість, захищаючи не тільки  аеропорт, а й майбутнє країни.
 Також книжка допоможе отримати відповіді на багато питань з вкрай актуальних для українців тем:
                  - Які військові конфлікти відбувалися на українських теренах?
                  - На чому тримаються українські військові традиції?
                  - Що треба згадати і відновити, про що нагадувати постійно?
                  - Що в нашій історії правда, а що – пропаганда та ін.

Для більш детального знайомства з  книгами серії «Історія без цензури»  запрошуємо відвідати відділ обслуговування користувачів ОУНБ ім.Д.І.Чижевського.
Наталія Гризоглазова,
провідний бібліотекар
відділу обслуговування користувачів
ОУНБ ім.Д.І.Чижевького








Немає коментарів:

Дописати коментар