суботу, 10 травня 2014 р.

Вечір Пам’яті війни

6 травня 2014 р. у відділі мистецтв відбулась традиційна зустріч учасників медіа-проекту «Голоси з війни».
З 2009 року відділ мистецтв запрошує свої читачів, респондентів проекту «Голоси з війни» до участі у акції «День Пам’яті війни».

На початку відбулася презентація фотовиставки «На довгую і незабутню пам’ять…» запропонованої Всеукраїнською громадською організацією «Закінчимо війну». Це колекція фотографій воєнних часів Володимира Нагорного зібраних на теренах Кіровоградської, Черкаської, Полтавської областей. Для виставки було відібрано фото, на яких зафіксовані миттєвості фронтового перепочинку та повернення «остарбайтерів» на батьківщину навесні 1945 року. На світлинах імена та прізвища невідомих нам людей, які підписували їх своїм адресатам на «на довгую та незабутню пам’ять». Лиця на світлинах дають відчути теплоту людських стосунків та сувору воєнну романтику. Він, Вона, Війна — головна тема виставки.


Далі учасники переглянули документальний фільм «Родина-Мать» із циклу «Радянська імперія». Фільм про створення монументу у Волгограді, історію важкої післявоєнної відбудови країни, «парадокси» ідеологічного мислення державних керівників, а головне про достовірні факти прихованої історії. Фільм вразив і залишив глядача у роздумах.
Гостей запросили до чаю та спілкування. У теплій невимушеній атмосфері звучали спогади, відверті історії дитинства «дітей війни».


Співали пісні воєнних років: «Случайный вальс», «Синий платочек», «Бьется в тесной печурке огонь», по пам’яті натхненно читали вірші: Вадим Смотренко О. Твардовського «Василий Теркин», Елла Янчукова К. Симонова «Син артилериста».


І на завершення букети білих-білих тюльпанів – особливих квітів для стражденних «маленьких воїнів», свідків Великої вітчизняної війни.


Відділ мистецтв

Немає коментарів:

Дописати коментар