середу, 5 січня 2011 р.

Прийшли новорічні свята? До бібліотеки – гайда!

Прийдешня низка новорічно-різдвяних свят - це відмінний привід для того, щоб урізноманітнити дозвілля. Є безліч способів розважити себе і свою дитину - маленького непосиду. І хоча у нас немає принад великих міст – зоопарку, цирку, принаймні пристойного розважального центру, це зовсім не означає, що потрібно всі свята провести біля телевізора чи комп’ютера. За бажанням, як за помахом чарівної палички, можна перетворити звичайний зимовий день на справжнє свято.
І якщо ви й досі вагаєтесь як розважитися на новорічні свята – поспішіть до нашої бібліотеки.
Вам цікаво в якій країні в новорічну ніч, щойно проб'є годинник північ, починають оглушливо дзвонити дзвони на всіх пожежних вежах, завивати сирени, гудіти автомобілі? А чи знаєте ви країну, в якій Новий рік випадає на час між 12 і 17 квітня? Про точний день святкування міністерство культури видає спеціальний наказ, і триває ця урочиста подія три дні. А ще деякі люди перед Новим роком увесь посуд, що є в домі, наповнюють водою, а після півночі виливають її з вікон. Про найпоширеніші, найцікавіші, незвичайні свята, котрі відзначають у різних країнах світу, можна дізнатися, прочитавши книгу "Свята різних народів". Це видання - один із томів популярної енциклопедії "Я пізнаю світ". Воно буде цікавим як для дітей, так і для дорослих.
Кожна жінка хоче бути чарівною та привабливою. Тому поспішайте до відділу міського абонемента і в новорічну ніч ви будете неперевершеною. А допоможуть вам у цьому документи на дисках. На CD маємо: "Магия ароматов", "Секреты красоты", "Виртуальный стилист", "Энциклопедия женской красоты", "Make - up & Perfume" та ще багато чого цікавого і корисного. Ці книги, журнали, диски з виставки „Поспішає новий рік”, яка працює у відділі міського абонемента, на певний термін можна взяти додому.
На виставках „Новорічні метаморфози” та „Різдвяна зіронька зійшла”, які працюють у відділі читальних залів, ви знайдете цікаві книги про звичаї та традиції українського народу в зимові свята, як-то „Звичаї нашого народу” Олекси Воропая, ”Новорічні свята українців” О. Курочкіна, ”Наш рік” С. Новака, „Український рік” В. Скуратівського. Виставки мають казковий вигляд, бо оформлені дзеркалами і картинами.
А чи знаєте, як підготувати оригінальний подарунок на Різдво своїм рідним та близьким?. Першими різдвяними подарунками в історії людства стали золото, ладан і смирна, які три волхви принесли новонародженому Христу на знак визнання його Царем світу. В скандинавських країнах подарунки приносять невидимки-домовики, яких там дуже оберігають. В Італії подарунки на Різдво приносить фея, її звати Беффана. Кажуть, найкращий і найдорожчий подарунок – зроблений від щирого серця власноруч.
На мою думку, творчим роботам, які представили талановиті діти та досвідчені майстрині на різноманітних виставках у нашій бібліотеці, позаздрили б усі казкові дарувальники. Не вірите? Переконайтеся самі. У відділі краєзнавства працює виставка творчого об’єднання „Ниточка” „Новорічна казка”, у відділі читальних залів свої роботи представили члени творчого об’єднання „Єлисаветградський узвіз” – „Святкова вечеря”. Тут і рушники, і серветки, і скатертини – вишиті з любов’ю, здається, випромінюють позитив.
Оригінальні виставки дитячих творчих робіт учасників обласного етапу Всеукраїнської новорічно-різдвяної виставки «Новорічна композиція» та Всеукраїнської виставки-конкурсу «Український сувенір» Кіровоградської області (відділ з питань економіки, виробництва і природничих наук), а також „Вітрила надій” (відділ міського абонемента) не просто цікаві, вони захоплюють незвичністю виконання, технік і матеріалів, з яких зроблені експонати.
Цього року бібліотекарі вирішили вас здивувати креативністю заходів і оформленням виставок.
У Центрі європейської інформації новорічна ялинка вражає символічністю – тут і шкарпетки з подарунками, і яблука, і листівки. Іншої такої ніде не побачите.
Також навряд де ви побачите виставку „Шкарпетки від брюнетки”, яка відкрилася у відділі мистецтв і працюватиме до кінця місяця. Чому саме шкарпетка? Бо вив’язана добрими руками люблячої мами чи бабусі - це найчарівніша річ, недарма саме її уподобав Святий Миколай як схованку для подарунків. Кожного, хто прийде подивитися на цю виставку, чекає сюрприз: побажання - передбачення на прийдешній рік.
Найголовніше, що виставки задовольнять найвибагливіші смаки наших користувачів. Одні з них підкажуть дизайнерські ідеї, щоб зробити оселю затишнішою і надати їй святкового настрою, інші – наприклад, «Різдвяна кухня», містить рецепти приготування різноманітних різдвяних страв, якими пригощали свої сім’ї наші прабабусі. І, звісно, тонкощі приготування цариці різдвяного столу – куті. А ще – безліч ідей цікавого дозвілля з іграми та розвагами для дітей…
На перший погляд здається, що всі вищеперераховані пропозиції зацікавлять дівчат і жінок, але чоловікам ми теж підготували незвичний сюрприз. Friday model club - Клуб любителів стендового моделювання запрошує всіх жителів та гостей міста відвідати непересічну виставку макетів танків, літаків, машин, зменшені копії історичних оригіналів. Вашій увазі пропонуються роботи провідних майстрів нашого міста, а також унікальні зразки, представлені моделістами інших міст. Виставка стендового моделювання працює у відділі документів з питань економіки, виробництва і природничих наук.
Традиційність і постійність – ці слова вже не властиві бібліотечним виставкам. Вони яскраві, різноманітні, вражаючі - переконайтеся самі. Вхід - вільний.
Вітаємо з Новим роком і Різдвом Христовим та до зустрічі в затишних залах найбільшої книгозбірні області!

Світлана Приймак, завідуюча сектором маркетингу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. Чижевського

Немає коментарів:

Дописати коментар