четвер, 16 вересня 2021 р.

Владислав Сердюк "Краєзнавчі та родознавчі флоеми"


Ви зустрічали людей, які б не любили отримувати подарунки?  Для кожного дарунок – це приємні емоції та радість. Для краєзнавців – цю радість зробила нова книга про наш край. Та ще й від автора.  Це - Владислав Анатолійович Сердюк  «Краєзнавчі та родознавчі фломени».



Владислав Сердюк увірвався у краєзнавчий простір краю з новим підходом і неупередженим, українським баченням нашої історії. Він видавець і автор п’яти історико-краєзнавчих збірників «Інгульський степ».

Нашій увазі представлена третя книга з серії «Родовід Сердюків». Серія була започаткована ще в 2011 році виданням спогадів Миколи Павловича Сердюка «Записки Сердюка Н.П.» - фронтовика, вчителя Боковської сільської школи, репресованого в 1940-х рр.

Друга книга цієї серії з’явилася на світ вже 2016 року – «Спогади з життя прожитого» Чорномаза Олексія Даниловича, також фронтовика і вчителя, колишнього директора Варварівської середньої школи.

Нова ж книга присвячена маловідомим і невідомим сторінкам мікроісторії козацьких поселень Степової Правобережної України та життєписам її видатних особистостей. Написана з використанням великої кількості архівних матеріалів, довідників, карт, споминів учасників подій та містить значну кількість ретро-світлин, частина яких публікується вперше.

Автор вводить слово «флоема», вважаючи, що саме воно досить влучно передає сутність родознавчих та краєзнавчих розвідок, які написані на базі першоджерел – матеріалів, де сучасність поєднана з минулим, де згадується коріння персоналій, про яких йдеться або пишеться мікроісторія того чи іншого поселення з вказанням багатьох дотичних персоналій.

Владислав Сердюк пропонує глибоке вивчення документів XVIII-XIX століть. Це час заселення краю, виникнення поселень із їхніми самобутніми назвами, людьми історією. Автор глибоко проникає в світ міфів, легенд, розповідей про наш край і використовує  той багатий матеріал, який зібрали такі відомі в краї люди, як Скальковський А.О., Яворницький Д.Ф., Полонська-Василенко Н.Д., Пивовар А.В.,  Гусейнов Г.Д., Шеремет М.С., Маруценко В.Г. та інші.

Запрошуємо до читання всіх, хто цікавиться українською історією, краєзнавством та родоводом.

«Ви дізнаєтеся, скільки цікавого можна відкрити собі та людям про рідне село або містечко, про особистості, які колись жили чи живуть поряд з Вами, про Ваш власний рід. Байдужість, незнання свого коріння і власної правдивої історії не дасть можливості піднятися Вам в духовному плані, стати самодостатньою людиною, для якої матеріальні цінності є друго- чи третьорядними в житті. Не дасть побачити наскільки жахливо впливає на людей та антикультура, яку несуть в собі ЗМІ різного гатунку. До того ж любов до краю повертається сторицею!» (В. Сердюк)

Оксана Маламен, головний бібліотекар відділу краєзнавства

 

Немає коментарів:

Дописати коментар