пʼятницю, 24 травня 2019 р.

Завітаємо до Паліївської бібліотеки

Працівники бібліотеки ОУНБ ім. Д.І. Чижевського також мали змогу приєднатися до прес-туру в Маловисківську об’єднану територіальну громаду (далі ОТГ).
Маловисківська ОТГ – перша об’єднана територіальна громада, створена в Кіровоградській області в 2015 році завдяки об’єднанню Маловисківської міської ради та Олександрівської, Паліївської, Первомайської сільських рад Маловисківського району. Загальна площа ОТГ становить 231,83 кв. км, населення – 13791 мешканців. У складі громади 10 населених пунктів: 1 місто, 7 сіл і 2 селища.
На території громади працюють 5 комунальних підприємств, 8 освітніх закладів, 7 медичних та 10 закладів культури, серед яких 4 сільські бібліотеки: Паліївська, Олександрівська, Краснопільська та Первомайська. Окремо працює відділ культури та туризму, при якому введено посаду методиста з бібліотечної справи, відповідального за бібліотеки ОТГ.
Однією з нагальних потреб ОТГ є створення простору для надання якісних новітніх послуг, які б відповідали запитам громади. Бібліотеки і є тими установами, що забезпечують населення повноцінною інформацією, допомагають в організації та проведенні заходів, присвячених визначним подіям, знаменним датам нашої держави, видатним особистостям.
Ми мали можливість відвідати Паліївську сільську бібліотеку ОТГ. Вона знаходиться в окремому відремонтованому приміщенні. Для комфортної роботи в зимовий період у бібліотеці встановлено електроконвектор.
В закладі працює небайдужий працівник – Ніколаєва Ольга Миколаївна, бібліотекар з 23-річним стажем роботи.
Для читачів створені всі умови: можна легко знайти улюблену книгу, погратися в настільні ігри, отримати необхідну інформацію за допомогою комп’ютера в мережі Інтернет. Приміщення бібліотеки прикрашене предметами декоративно-ужиткового мистецтва давнини, які створюють атмосферу затишку.
 
З метою залучення нових користувачів, популяризації книги та читання обладнані книжкові виставки: «Поети і письменники рідного краю», «Чарівний світ казки», «Всім серцем любіть Україну», «А над світом українська вишивка цвіте», «До нас прийшла нова книга».
Бібліотеку відвідує близько 400 читачів на рік, в основному це люди середнього та старшого віку. Бібліотекар розповіла, що нині читачі полюбляють сучасну українську літературу, історичну, детективи. Надходження нової літератури за рік складає 179 примірників. Бібліотечний фонд налічує 10312 документів. Читачі старшого віку забезпечені додатковою послугою, вони можуть отримати книгу вдома: бібліотекар з власної ініціативи приносить замовлені книги літнім читачам.
Для школярів у бібліотеці працює гурток «Краєзнавець». Тому бібліотека на селі є найбільш доступним закладом для місцевої громади і виконує чимало місій. Це не тільки довідковий, інформаційний та освітній центр, а і центр організації дозвілля, місце, де можна поспілкуватися, цікаво провести час як дорослим, так і дітям.

Світлана Ратушна,
бібліотекар І категорії
науково-методичного відділу

Немає коментарів:

Дописати коментар